Rijkswaterstaat bestrijdt eikenprocessierups met aaltjes langs paden Amsterdam-Rijnkanaal

Interview

Rijkswaterstaat bestrijdt eikenprocessierups met aaltjes langs paden Amsterdam-Rijnkanaal

Gepubliceerd op: 24 april 2020- Laatste update: 24 april 2020 09:01 uur

De eikenprocessierups is niet meer weg te denken uit Nederland. De laatste jaren zorgt het beestje, ook langs het Amsterdam-Rijnkanaal, voor veel overlast. Vooral voor fietsers. Rijkswaterstaat gaat de eikenprocessierups in 2020 op een aantal plekken preventief bestrijden. Omgevingsmanager Monique Bouwman van Rijkswaterstaat legt uit hoe.

Bij het preventief bestrijden van de eikenprocessierups heeft de biologische aanpak de voorkeur van Rijkswaterstaat. En wel door het inzetten van aaltjes (nematoden). Monique Bouwman legt uit: ‘Deze kleine beestjes parasiteren op de rupsen totdat de rupsen sterven; een biologische manier van bestrijden dus.’ Het voordeel van deze aanpak is de onschadelijkheid voor mens en huisdier en de toepasbaarheid langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Preventieve bestrijding

Eikenprocessierupsen vervellen 5 keer, voordat ze verpoppen tot een grote mot. Bij de 3e vervelling krijgen zij hun beruchte jeukhaartjes en die vervelling begint meestal in de eerste weken van mei. Vóór die tijd moeten de aaltjes dus aan het werk. Bouwman: ‘We hebben de afgelopen weken dagelijks gecheckt of de rupsen er al zijn. De 1e rupsen kwamen vorige week uit hun eitjes en we zijn nu gestart met het spuiten van de aaltjes (opgelost in water) met een machine op de boom. Zo gaan we preventief te werk. Dat doen we in de nacht, omdat de aaltjes niet goed tegen zonlicht kunnen. Op deze manier kunnen we 200 bomen per nacht behandelen, en dus zo’n 1.400 per week.’

Bewust selectief bestrijden

Op basis van klachten in 2019 zijn er 7 trajecten gekozen waar Rijkswaterstaat de eikenprocessierups gaat bestrijden. Bouwman: ‘We bestrijden alleen op de locaties met de grootste overlast. Dat betekent dat er plaatsen zijn waar de rups wel voorkomt, maar die Rijkswaterstaat niet behandelt.’

De belangrijkste reden waarom Rijkswaterstaat selectief is in de bestrijding, is omdat de aaltjes niet alleen eikenprocessierupsen kunnen doden, maar ook onschadelijke rupsen van mooie dagvlinders. Dat is niet de bedoeling. ‘Bomen waarvan we weten dat daar ook rupsen van beschermde vlinders in zitten, slaan we over en daar zuigen we later de nesten van de eikenprocessierups af. Ook bomen met nesten van vogels slaan we over. Als na controles blijkt dat er op de gekozen plaatsen nog steeds eikenprocessierupsen zijn, zetten we een extra bestrijdingsmiddel in. Dat middel is biologisch afbreekbaar en goedgekeurd door de Vlindervereniging’, legt Bouwman uit.

Bestrijding op 6 trajecten en alle afmeerplekken

Rijkswaterstaat bestrijdt de eikenprocessenrups in minstens 1.850 bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal op de volgende trajecten:

  • Nieuwegein: fietspad Papendorpsepad en Groenewoudseweg (tussen de Jutphasebrug en de Meernbrug)
  • Houten: Heemsteedseweg (tussen de fietsbrug en de carpoolplaats)
  • Breukelen (tussen Veerpont Nieuwer Ter Aa en afmeerplaats Breukelen)
  • Breukelen (tussen Veerpont Nieuwer Ter Aa en kruising met Stationsweg Loenen aan de Vecht)
  • Utrecht: fietspad tussen de Galecopperbrug en de Jutphasebrug
  • Weesp: snelweg A9
  • Alle afmeerplekken met eiken

Onderliggende pagina's