Omgeving Wilhelminakanaal: een betere plek voor iedereen

Interview

Omgeving Wilhelminakanaal: een betere plek voor iedereen

Gepubliceerd op: 22 april 2020- Laatste update: 22 april 2020 08:00 uur

Landschapsarchitecten Jonas Papenborg en Jorne van de Water van landschapsarchitectenbureau Flux helpen om de omgeving van het Wilhelminakanaal te verbeteren. ‘Het plan is pas geslaagd als meerdere partijen zich erin kunnen vinden.’

De herbouw van Sluis II en de afbouw van de kanaaloevers en Sluis III op het huidige streefpeil heeft veel invloed op de hele omgeving van het Wilhelminakanaal. Aangezien het kanaal ook nog eens dwars door het stedelijk gebied van Tilburg gaat, maken veel mensen gebruik van het bijbehorende landschap. Bijvoorbeeld om te fietsen, te wandelen of te varen. Het projectteam van Rijkswaterstaat, gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant zoekt bij dit project dan ook naar kansen om de kwaliteit van het landschap te versterken en de gebruiksmogelijkheden te verbeteren. Het resultaat van die zoektocht is een zogeheten landschappelijk inpassingsplan. Landschapsarchitecten Jonas Papenborg en Jorne van de Water helpen om dit plan te maken en vertellen graag wat deze opdracht zo interessant maakt.

Oog voor watersysteem en oevers Wilhelminakanaal

Bij zo’n grootschalig project is de uitdaging om juist ook rekening te houden met de kleine schaal, legt Van de Water uit. 'De grote en de kleine schaal beïnvloeden elkaar. Aan de ene kant moet je zorgen dat het grote watersysteem voor het hele kanaal klopt. En tegelijkertijd is het ook belangrijk om te kijken naar de kleine schaal, zoals de overgang tussen de oever en een brug. Het mooiste vind ik dat techniek en schoonheid hier bij elkaar komen. Het ontwerp moet goed werken, maar het moet er ook goed uitzien.'

Veelzijdigheid project bij Wilhelminakanaal

'Die verschillende schalen maken het werk ook veelzijdig', vult Papenborg aan. 'Het heeft een harde en een zachte kant. Op grote schaal moet het kloppen en op kleine schaal moet het goed voelen. Ik werk graag in het spanningsveld daartussen. Het gaat over techniek van een sluis, maar ook over landschap en natuur. En over het gebruik door mensen: het moet een plezierige omgeving zijn. Ik vind het leuk om al die elementen samen te voegen in een ontwerp.'

Iedereen mag meedenken

Hoe dat ontwerp er uiteindelijk uit komt te zien, is nu nog niet te zeggen. De architecten vinden het belangrijk dat bewoners en bedrijven uit de omgeving daarover meedenken. Van de Water: ‘Het plan is pas geslaagd als meerdere partijen zich erin kunnen vinden: Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg én de gebruikers.' Papenborg: ‘Ik hoop dat over een paar jaar iedereen zegt: "Wat goed dat dit project er was. Het is hier echt een betere plek geworden."'

Meer nieuws Wilhelminakanaal: herbouw Sluis II en afbouw nieuwe Sluis III

Onderliggende pagina's