Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (maart 2020)

In Beeld

Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (maart 2020)

Gepubliceerd op: 07 april 2020- Laatste update: 07 april 2020 16:02 uur

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart.

2 maart 2020 - Laswerk

Door deze stalen buis werd materiaal en materieel vervoerd naar de vloer van de deurkas van het binnenhoofd voor het afzinken van deze deurkas. Nu het afzinken gereed is en de ruimte onder de deurkas van het binnenhoofd is opgevuld met beton, kan ook deze stalen buis met beton gevuld worden.

3 maart 2020 - Grote rode torenkraan

De onderdelen van de torenkraan zijn over het water vanuit het Logistiek Centrum van OpenIJ in Amsterdam naar IJmuiden vervoerd. Daar bouwen we deze torenkraan weer op, zodat we hem kunnen inzetten bij de afbouw van de deurkas van het binnenhoofd.

4 maart 2020 - Bovenrolwagen geplaatst in deurkas buitenhoofd

Vandaag is onder gunstige weersomstandigheden, met weinig wind, een bovenrolwagen in de deurkas van het buitenhoofd van de nieuwe zeesluis IJmuiden geplaatst. De bovenrolwagen vormt de aandrijving van de sluisdeur om deze te openen of te sluiten.

De bovenrolwagen staat nu bovenin de deurkas op een rail en wordt later gekoppeld aan de deur. Er zitten 6 hydromotoren in. De sluisdeur wordt voortbewogen door grote aandrijfwielen. Deze zogenaamde bonkelaars grijpen in op een pennenbaan, waardoor de deur heen en weer kan rijden over een rails die op de drempel van de zeesluis ligt. De bovenrolwagen heeft een afmeting van 14 x 7 x 5,5 m (l x b x h) en weegt bijna 200 ton.

De bovenrolwagen is woensdagochtend door een kraanschip (drijvende bok) aangevoerd vanaf het OpenIJ Logistiek Centrum in het westelijk havengebied. Na het positioneren van de drijvende bok tegen de deurkas van het buitenhoofd is de bovenrolwagen in de deurkas geplaatst. Tijdens de werkzaamheden was er geen scheepvaartverkeer door de Middensluis mogelijk. Schepen konden gebruik maken van de Noordersluis. Deze operatie nam circa 8 uur in beslag.

6 maart 2020 - Precisiewerk

De torenkraanonderdelen brengen we vanaf het ponton met een kraan op positie in de deurkas binnenhoofd. Als de torenkraan helemaal is opgebouwd, zetten we deze in voor de afbouw van de deurkas binnenhoofd.

9 maart 2020 - In de wachtkamer

Zowel de cutterzuiger De Biesbosch als de sluisdeur liggen te wachten in de sluiskolk ter hoogte van de deurkas van het binnenhoofd. Zodra de cutterzuiger de sluiskolk heeft gebaggerd, kunnen we de sluisdeur in de deurkas van het buitenhoofd varen.

11 maart 2020 - Sluiskolkwand zuid

Op dit moment werken we hard aan het laatste deel van de sluiskolkwand zuid. Na het vlechten van de wapening voor dit gedeelte en het aanbrengen van de bekisting, storten we hier beton.

13 maart 2020 - Klaar met de stort

Inmiddels is het beton gestort voor het laatste deel van de sluiskolkwand zuid. Na het uitharden, brachten we hier de ankers aan. Deze grote stalen staven zorgen ervoor dat de sluiskolkwand stevig vast komt te zitten in de ondergrond. Nu deze werkzaamheden klaar zijn, brengt OpenIJ het beton als onderdeel van de sluiskolkwand op hoogte en worden de dekzerken (afdekplaten) en bolders aangebracht.

16 maart 2020 - Verankering

OpenIJ brengt stalen ankers aan in het laatste deel van de sluiskolkwand zuid. Deze grote stalen staven zorgen ervoor dat de sluiskolkwand stevig wordt vastgezet. Ze zijn circa 50 m lang met een diameter van 75 mm en wegen 3.000 kg per stuk. Zodra deze werkzaamheden klaar zijn, brengt OpenIJ het beton als onderdeel van de sluiskolkwand op hoogte en worden de dekzerken (afdekplaten) en bolders aangebracht.

23 maart 2020 - Well done!

Beton gestort bij de sluiskolkwand zuid ... even poseren voor het familiealbum ... en door. Well done mannen!

Meer informatie bouw nieuwe zeesluis IJmuiden

Benieuwd naar het project? Bekijk dan de projectpagina IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis.

Onderliggende pagina's