Renovatie Waalbrug: ‘Williewortelen’ voor ieders veiligheid

Interview

Renovatie Waalbrug: ‘Williewortelen’ voor ieders veiligheid

Gepubliceerd op: 18 maart 2020- Laatste update: 18 maart 2020 11:00 uur

Veiligheid staat altijd voorop bij de renovatie van de Waalbrug. Die veiligheid garanderen, vraagt soms om creatieve oplossingen. En daar komt logistiek uitvoerder Ton Top met zijn team om de hoek kijken. ‘Mijn vader zei altijd: ‘Als je iets aanneemt en het niet goed doet, dan moet je terugkomen’. Dan kun je het dus beter in één keer goed doen.’

Klaar voor de nacht

Ton Top en zijn collega’s van Team Waalbrug zorgen er continu voor dat alle werkzaamheden op de Waalbrug veilig kunnen blijven doorgaan. ‘Om 16.00 uur ’s middags bijvoorbeeld, starten wij met de voorbereidingen voor de nachtshift. We richten de brug dan zo in, dat de nachtwerkers direct met hun werk kunnen starten en niks ze in de weg staat. Ik ben een opgeruimd persoon en probeer de ruimtes daarom zo efficiënt mogelijk in te richten voor iedereen. Als het netjes is, is het veilig.’

Eigen werkplaats bij Waalbrug

De oplossingen voor veiligheidsproblemen bedenken Top en zijn team helemaal zelf. ‘Als er een probleem is, moet het eigenlijk al opgelost zijn zodat iedereen kan blijven doorwerken. Daarom moeten we vaak snel creatieve oplossingen bedenken. ‘Williewortelen’ noem ik dat altijd. Gelukkig hebben we op de brug een eigen werkplaats waar we zelf lassen, zagen en aan houtbewerking doen. Hiermee kunnen we de meeste oplossingen direct zelf ontwikkelen en uitvoeren.’

Welk probleem heeft Top onlangs nog moeten oplossen? ‘We hebben een eigen milieustraat op de brug, maar al dat afval is natuurlijk geen gezicht voor omwonenden en verkeer. We hebben de hekken daarom voorzien van zeilen, maar met de wind van de afgelopen tijd waaien die zeilen zo weer weg. Toen bedachten we om 300 emmers met beton te vullen, zodat de zeilen op hun plek bleven. De omwonenden waren hier zo tevreden over dat ze, om ons te bedanken, zelf een spandoek aan de hekken hadden opgehangen met de tekst ‘Jongens, top!’.’

Frituren voor eigen veiligheid

Ton probeert op alle mogelijke manieren de veiligheid op de brug te handhaven. Daar hoort soms ook een stukje opvoeding van zijn collega’s bij. ‘Als ze de hele week het toegangshek achter zich sluiten, trakteren we op vrijdag op een broodje kroket of frikandel. En dat werkt. Op een gemiddelde vrijdag gaan er maar liefst zo’n 80 tot 90 broodjes doorheen. Natuurlijk vergeten sommigen wel eens dat hek achter zich te sluiten, maar na een opmerking van ons houden ze zich er weer netjes aan.’

Gewoon doorgaan

Met zijn 64 jaar nadert Ton langzaam maar zeker zijn pensioen. Toch blijft hij voorlopig gewoon doorgaan. ‘Pas als dit project stopt, stop ik in principe ook. Er staan wel al mensen in de rij die mijn hulp ook nog na deze renovatie willen. Ik verwacht dat ik straks nog wat halve dagen blijf werken. De Waalbrug is hoe dan ook mijn laatste grote project en daar ben ik enorm trots op. Ik ben de brug echt als mijn kindje gaan zien. Daar doe je alles voor.’

Onderliggende pagina's