Lopendebandwerk bij de Houtribdijk: hoe maak je een watersportstrand?

Nieuwsbericht

Lopendebandwerk bij de Houtribdijk: hoe maak je een watersportstrand?

Gepubliceerd op: 25 maart 2020- Laatste update: 25 maart 2020 08:42 uur

Bij Lelystad verrijst Bataviastrand, een gloednieuw watersportstrand. De werkzaamheden zijn voor iedereen goed zichtbaar ter hoogte van de Houtribsluizen. Geen alledaagse klus voor Rijkswaterstaat, maar wel letterlijk ‘lopendebandwerk’.

De provincie Flevoland investeert in het watersportstrand naar aanleiding van de prijsvraag ‘Dijk van een idee’, die de provincie in 2014 uitzette. Bataviastrand-projectleider Margreet Ramaker van de provincie is enthousiast dat het idee vanuit de samenleving nu daadwerkelijk gerealiseerd wordt. ‘Een aantal enthousiaste watersporters kwam met het idee om hier een watersportstrand aan te leggen. De locatie is ideaal voor onder andere kitesurfers, windsurfers, kanoërs en suppers’, aldus Ramaker. Rijkswaterstaat heeft de aanleg opgepakt als onderdeel van de Houtribdijk-versterking. Aannemer Combinatie Houtribdijk startte eind 2019 de uitvoering van het werk.

Bouwmethode: 25.000 ton steen

Sinds december 2019 heeft de aannemer een lange en een korte dam aangelegd die samen de omvang van het watersportstrand bepalen. Eerst is een zinkstuk aangebracht. Dit is een basis van matten gemaakt van rijshout. Hierop zijn vervolgens de stenen gestort, in totaal 25.000 ton. Deels zijn die stenen van hetzelfde type als bij de Houtribdijk, zo vertelt Herman van den Brink, omgevingsmanager van aannemer Combinatie Houtribdijk: ‘De koppen van de dammen, die de zwaarste klappen van de golven krijgen, zijn gemaakt van de grootste stenen. Die wegen soms wel een ton per stuk.’

Zand op de transportband

Bataviastrand zou geen strand heten als er niet ook heel veel zand te vinden zou zijn. Op dit moment varen schepen af en aan om het zand te brengen. In totaal wordt er voor Bataviastrand 180.000 m3 zand verplaatst. Daarbij wordt ook een soort lopende band ofwel transportband gebruikt. Van den Brink: ‘We halen het zand uit een stroomgeul in het Markermeer. Al met al gaat het om 180 scheepsladingen die richting Lelystad gaan. We lossen het zand met behulp van een kraanschip en een transportband. Via die transportband kunnen we het zand goed over de lengte van het strand verspreiden. Met een bulldozer kunnen we het zand verder gelijkmatig verdelen, zodat het er allemaal netjes uitziet.’

Vervolg aanleg Bataviastrand

Dagelijks is er een ploeg van een man of 10 bezig. Zij kunnen op veilige afstand van elkaar werken, verspreid over meerdere locaties, en zich daarmee houden aan de coronarichtlijnen. Het werk schiet zo goed op, aldus Van den Brink. ‘Over een aantal weken ziet het er al heel mooi uit verwacht ik. Net als eerder bij de oevers van de Houtribdijk, gaan we ook nog een grondlaag aanbrengen. Die zaaien we in met gras, zodat het zand goed vastgehouden wordt. We moeten het strand vervolgens nog een tijd met rust laten, zodat het zand goed kan zetten en het gras kan kiemen.’ De planning is om Bataviastrand vóór de zomervakantie van 2020 te kunnen opleveren. Flevoland heeft dan een prachtige locatie voor sport en recreatie bij.

Onderliggende pagina's