Betonplaten Waalbrug vastmaken: elke week samen puzzelen

Interview

Betonplaten Waalbrug vastmaken: elke week samen puzzelen

Gepubliceerd op: 17 februari 2020- Laatste update: 17 februari 2020 09:06 uur

‘Het betondek van voor de renovatie was echt aan het einde van zijn levensduur’, stelt Henry Hoegen, hoofduitvoerder Beton van Team Waalbrug. ‘Zo’n 80 jaar geleden ging men er vooral nog met paard en wagen overheen.’

Foto: © Thea van den Heuvel Fotografie

‘Het drukkere en zwaardere verkeer van tegenwoordig vraagt om een kwalitatief hoogwaardig betondek dat weer tientallen jaren meegaat. Het aan elkaar vastmaken van de nieuwe losse betonplaten is een van de laatste stappen in dit proces. Daar komt meer bij kijken dan de meeste mensen denken.’

Proces met precisie

Het betondek vervangen gebeurt tijdens de renovatie van de Waalbrug met betonplaten die al eerder in een fabriek gemaakt zijn, de zogenaamde prefab betonplaten. Hoegen: ‘Die platen controleren wij zelf. Wij checken of ze matchen met het ontwerp en of ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Daarna brengt een grote vrachtwagen de betonplaten naar de brug. Ter plekke controleren we de platen nogmaals. We willen niets aan het toeval overlaten.’

Foto: © Thea van den Heuvel Fotografie

‘In een normale week halen we op maandag en dinsdag een deel van het oude in stukken gezaagde betondek eruit en op donderdag en vrijdag monteren we de nieuwe platen erin. We plaatsen een houten bekisting tussen de prefab betonplaten in om zo de platen aan elkaar te kunnen storten. Dit is elke keer weer een puzzel omdat de brug niet overal even gelijk is. Daarna brengt de vlechter de wapening aan en doen we voor de stort nog een laatste check. Per stort gebruiken we ongeveer 1 m3 beton, en dan maken we van 3 prefab betonplaten 1 geheel. Het proces van de productie van een betonplaat in de fabriek totdat deze op de Waalbrug ligt, duurt ongeveer een maand.’

Sensoren in beton

Na het storten van het beton tussen de prefab betonplaten begint het proces van uitharden. Hoe weten Henry en zijn collega’s wanneer het beton genoeg uitgehard is? Hoegen vertelt:‘In het beton dat we storten zitten sensoren. Aan de hand hiervan meten we wanneer het beton de benodigde druksterkte heeft. Gemiddeld duurt het uitharden van het beton 3 tot 4 dagen bij een temperatuur tussen de 5 en 20 graden. Boven de 20 graden gaat het uitharden iets sneller. We dekken het beton na het storten altijd af met een folie en een houten schot erboven, zodat de warmte langer bewaard blijft en het beton niet uitdroogt of kapot kan vriezen.’

Foto: © Thea van den Heuvel Fotografie

Dynamiek tussen disciplines

De vervanging van het betondek vraagt om een intensieve samenwerking tussen veel medewerkers op een relatief klein oppervlak. Hoegen: ‘Dat we met z’n allen op een postzegel aan het werk zijn, zorgt juist voor een interessante dynamiek tussen de verschillende disciplines. We zijn allemaal erg afhankelijk van elkaar. Als de werkzaamheden van een andere activiteit, bijvoorbeeld het herstel van staalschades, ergens anders op de brug uitlopen, kunnen wij niet starten en andersom. Ja, dat wringt soms wel. Maar we zien dat dit telkens wel weer goed komt. Ik denk omdat we allemaal hetzelfde doel hebben en dat is het halen van onze planningen en het leveren van de beste kwaliteit.’

Onderliggende pagina's