Renovatie van Waalbrug Nijmegen in nieuwe fase: start vervanging betondek westzijde vanaf 7 januari 2020

Nieuwsbericht

Renovatie van Waalbrug Nijmegen in nieuwe fase: start vervanging betondek westzijde vanaf 7 januari 2020

Gepubliceerd op: 03 januari 2020- Laatste update: 03 januari 2020 11:00 uur

Team Waalbrug heeft in december 2019 het laatste stuk betondek aan de oostzijde van de Waalbrug vervangen. De aannemer start daarom in januari 2020 in opdracht van Rijkswaterstaat met het vervangen van het betondek aan de westzijde van de brug.

Vanaf 7 januari 2020 wijzigt de manier waarop fietsers, werkverkeer en hulpdiensten over de brug rijden. Voor automobilisten, openbaar vervoer-bussen en vrachtverkeer verandert er niets.

Vanaf dinsdag 7 januari 2020 om 06.00 uur rijden fietsers stad uit over het nieuwe betondek aan de oostzijde van de Waalbrug. Net als in de vorige fase creƫren Team Waalbrug en Rijkswaterstaat een aparte veilige ruimte voor fietsers tussen de bogen. Het werkverkeer en de hulpdiensten rijden binnen een afgescheiden weggedeelte over het nieuwe betondek. De voegovergangen zijn nog niet allemaal ingebouwd. Er ligt ook nog geen asfalt op het beton. Team Waalbrug kan pas asfalteren als ook het betondek aan de westzijde van de brug is vervangen. Tot dat moment ligt op de plek van een voegovergang een verhoging van ongeveer 10 cm. Deze verhoging heeft een ruwe slijtlaag en een flauwe helling, zodat je er veilig en makkelijk overheen rijdt.

Verkeershinder Waalbrug Nijmegen

Voor automobilisten en OV-bussen zijn er ook in deze fase van de werkzaamheden slechts 2 rijstroken beschikbaar op de brug. Zij rijden de stad in over de busbaan en de stad uit over het oostelijke fiets- en voetpad. Vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen kunnen geen gebruik maken van de Waalbrug. Zij moeten omrijden via de Oversteek of de snelweg A50.

Planning renovatie Waalbrug Nijmegen

De vervanging van het betondek ligt op schema. Als de werkzaamheden aan de westzijde voorspoedig verlopen, kan het verkeer in oktober 2020 weer zonder oponthoud over 2 rijstroken de stad inrijden en over 2 rijstroken de stad ook weer uitrijden. Met de vervanging van het betondek is de renovatie nog niet klaar. Op dit moment is de planning van overige werkzaamheden nog niet bekend.

Samenwerking bij renovatie Waalbrug

Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen werken samen aan een goede bereikbaarheid van Nijmegen. Renovatie van de 80 jaar oude Waalbrug is nodig om ook in de toekomst vlot en veilig verkeer over de brug mogelijk te houden. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug.

Aannemerscombinatie Team Waalbrug gaat tijdens de renovatie onder andere het betonnen rijdek vervangen en de staalconstructie schilderen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in 2 richtingen en zal de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht worden naar de oorspronkelijke staat.

Onderliggende pagina's