‘Grootste’ kunstwerk van Nederland heropend op Houtribdijk

Nieuwsbericht

‘Grootste’ kunstwerk van Nederland heropend op Houtribdijk

Gepubliceerd op: 27 januari 2020- Laatste update: 27 januari 2020 17:58 uur

De komende jaren blijven er engelen te horen op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Niet zoals vroeger via de FM-frequentie, maar via een speciale app.

Erfgenaam Rudy Luijters geniet via de speciale app van het engelengezang bij de Houtribdijk
Foto: © Fotostudio Wierd

Rijkswaterstaat, beheerder van de Houtribdijk, heeft deze app nu voor de komende 3 jaar geadopteerd. De Houtribdijk krijgt daarmee weer een culturele belevenis door het ‘grootste’ kunstwerk van Nederland te heropenen.

Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed, kon afstemmen op FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. Deze zogeheten Engelenzender was een kunstwerk van Moniek Toebosch (1948-2012). Toebosch wilde met dit audiokunstwerk een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij ze de auto transformeerde tot een soort eigentijdse wegkapel. Op de 26 km lange Houtribdijk, midden in het IJsselmeergebied tussen het Markermeer en het IJsselmeer, vond zij het ideale ‘lege’ landschap voor de juiste beleving van haar engelengezang.

Samenwerking met museum de Fundatie in Zwolle

31 december 1999 werd de zender uit de lucht gehaald, omdat de kunstenaar vond dat de engelen genoeg gezongen hadden. Tijdens haar ziekbed kwam de vraag van diverse betrokken om de engelen opnieuw te laten klinken. Toebosch stemde daarmee in. In 2019 blies Museum de Fundatie in Zwolle, in samenspraak met de erven Toebosch, de Engelenzender tijdelijk nieuw leven in, in de vorm van de smartphone-app ‘Engelen/Angels’.

Goede zorg

Rijkswaterstaat heeft de app met ingang van maandag 27 januari 2020 voor een periode van 3 jaar geadopteerd. Erfgenaam Rudy Luijters: '20 jaar en 27 dagen geleden trok ik zelf, letterlijk, de stekker uit de apparatuur die de engelen boven de Houtribdijk lieten klinken. Het is een onverwacht en ontroerend groot genoegen nu weer hier op de dijk te staan en te weten dat de engelen die Moniek los had gelaten (en zij haar…) door de goede zorg van Rijkswaterstaat de komende jaren weer zullen zingen, dag en nacht, voor een ieder die ze wil horen.'

Nabijheid Houtribdijk

De app Engelen/Angels is te vinden in de Apple Store en Google Play Store. Net als bij de oorspronkelijke FM-frequentie zingen de engelen van de app alléén in de onmiddellijke nabijheid van de Houtribdijk. In verband met de verkeersveiligheid komen er geen borden langs de weg (N307). Wel staat er vanaf vandaag (27 januari 2020) een informatiebord op Trintelhaven, halverwege de dijk. Hier kunnen bezoekers veilig de Engelenzender downloaden en beluisteren. Bijvoorbeeld in de auto als eigentijdse kapel, óf staand op de dam van Trintelhaven met uitzicht op het IJsselmeer.

Overdracht van het beheer van de app Engelen/Angels. Van links naar rechts: Marianne Nauta (waarnemend directeur bedrijfsvoering Rijkswaterstaat Midden-Nederland), Rudy Luijters (erfgenaam Moniek Toebosch), Henk Meuldijk (projectmanager Versterking Houtribdijk, Rijkswaterstaat), Corné Appelo (projectmanager Combinatie Houtribdijk) en Michiel Rijsberman (gedeputeerde provincie Flevoland, Kunst en cultuur en Landschapskunst) Foto: © Fotostudio Wierd

Samen werken aan een veiliger Nederland

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Experts van Rijkswaterstaat, de waterschappen, markt en kennisinstituten staan aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Omdat Nederland een ramp voor wil zijn, hanteren we strenge veiligheidsnormen voor onze dijken. Meer dan 1.100 km aan dijken en bijna 500 sluizen en gemalen moeten worden aangepakt. Verspreid over 300 projecten in heel Nederland, langs de kust, de grote rivieren en meren. Dankzij meer dan 70 innovaties realiseren we onze projecten slimmer, goedkoper en met minder hinder voor omgeving. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma trekt voor deze dijkversterkingsoperatie € 7,4 miljard uit.

Onderliggende pagina's