Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (december 2019)

In Beeld

Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (december 2019)

Gepubliceerd op: 06 januari 2020- Laatste update: 06 januari 2020 12:06 uur

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart.

1 december 2019 - Bolder

Zo gauw schepen door de nieuwe zeesluis in IJmuiden varen, kunnen zij aanleggen aan zwarte bolders zoals deze. Het aanleggen van de schepen gebeurt met behulp van de vletterlieden uit IJmuiden. Nu de sluis nog in aanbouw is, hebben we mooi de tijd voor een schoonmaakbeurt. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat onze medewerkers veilig te werk gaan. Voor dit glibberige klusje dragen zij naast de gebruikelijke beschermingsmiddelen een valharnas, zodat de medewerker altijd gezekerd is.

3 december 2019 - Opgeruimd staat netjes

Nu de deurkas van het binnenhoofd op zijn definitieve positie staat, kunnen we de tijdelijke wanden verwijderen. Deze waren alleen nodig tijdens het afzinken. Voor de verwijdering plaatst een kraan materieel in de deurkas.

5 december 2019 - Tijdelijke wanden

De deurkas van het binnenhoofd, waar straks de sluisdeur aan de kanaalzijde en de reservedeur in worden geplaatst, heeft nu nog diverse betonnen tussenwanden. OpenIJ is de komende periode bezig met het verwijderen van deze tussenwanden, zodat later de sluisdeur en de reservedeur in de deurkas geplaatst kunnen worden.

10 december 2019 - Zware arbeid

Op alle locaties van de bouwplaats zijn de medewerkers van OpenIJ hard aan het werk. Hier werken ze aan de drempel binnenhoofd. Over deze drempel rijdt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde.

11 december 2019 - Strak baken in de bouwplaats

Het uitzicht vanuit het Sluis Operatie Centrum wordt met de dag mooier. Nu is het nog een strak baken in de bouwplaats, maar in 2022 kijk je vanuit hier prachtig uit over de grootste zeesluis ter wereld.

12 december 2019 - Opbouwen en afbreken

De bouw van de nieuwe zeesluis verloopt in verschillende fasen. Als een fase klaar is, zoals het afzinken van het binnenhoofd, moet het materieel weer ontmanteld worden. We zijn hier bezig met het ontmantelen van de grijparmen en waterkanonnen. Deze zijn ingezet tijdens het afzinken van de deurkas binnenhoofd waarin de sluisdeur kanaalzijde en de reservedeur worden geplaatst.

17 december 2019 - Wel zo veilig

Natuurlijk moet de bekabeling van het Sluis Operatie Centrum en de deurkassen goed worden beschermd. Daarom worden ze aangebracht in een kabelgoot.

22 december 2019 - Mooi gezicht

Als de nieuwe zeesluis klaar is zitten hier de bedienaars van het Sluis Operatie Centrum. Vanaf hier hebben ze goed overzicht op het hele complex.

26 december 2019 - Flitsend

Als je het Sluis Operatie Centrum binnengaat, kom je van de grijze, ruwe wereld van de sluis uit bij een felgeel trappenhuis. 'Het bediengebouw is ontworpen als een monoliet (een steen die ver boven alles uit steekt)', zegt architect Joan Almekinders van ZUS (Zones Urbaines Sensibles). 'De binnenkant daarentegen is kleurrijk en stralend. Passend bij een comfortabele werkomgeving.'

29 december 2019 - Groots aangepakt

Van bovenaf kun je goed zien hoe groot de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis zijn.

Meer informatie bouw nieuwe zeesluis IJmuiden

Benieuwd naar het project? Bekijk dan de projectpagina IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis.

Onderliggende pagina's