Rijkswaterstaat scoort hoog als ‘innovatievriendelijke inkoper’

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat scoort hoog als ‘innovatievriendelijke inkoper’

Gepubliceerd op: 11 december 2019- Laatste update: 11 december 2019 17:56 uur

Welke publieke organisaties zetten instrumenten in die het inkopen van innovaties makkelijker maken? En wie lopen er voorop in de toepassing van deze instrumenten? PIANOo, het expertisecentrum aanbesteden, zocht het uit en stelde een ranglijst samen van ‘innovatievriendelijke inkopers’ in de publieke sector.

In de lijst van organisaties die innovatievriendelijke inkoopinstrumenten gebruiken voor civiele werken, eindigde Rijkswaterstaat op de 2e plaats. Volgens de analyse van PIANOo zet Rijkswaterstaat relatief veel innovatievriendelijke instrumenten in. In de top 20 van organisaties die instrumenten gebruiken voor civiele werken, staat de organisatie op de 2e plaats, na het Havenbedrijf Rotterdam. In de lijst alle publieke organisaties (over alle sectoren) die het vaakst innovatievriendelijke inkoopinstrumenten toepasten, eindigde Rijkswaterstaat als 7e.

Beoordeling

Bij de analyse van civiele werken keek PIANOo naar de aanbestedingen gepubliceerd op TenderNed, over de afgelopen 5 jaar (2015-2019). Organisaties met minimaal 15 aanbestedingen in die periode telden mee. Gebruikte een organisatie een ‘innovatievriendelijk’ inkoopinstrument, dan kreeg ze daar punten voor. Omdat niet elk instrument volgens PIANOo even krachtig is, werden er verschillende waarden gebruikt. Zo scoort een innovatiepartnerschap beter dan een prijsvraag, een marktconsultatie scoort juist minder hoog.

Onderliggende pagina's