SLIMspitsen op de Waalbrug: van afkeer naar liefde voor de fiets

Interview

SLIMspitsen op de Waalbrug: van afkeer naar liefde voor de fiets

Gepubliceerd op: 10 oktober 2019- Laatste update: 10 oktober 2019 13:52 uur

‘SLIMspitsen heeft mijn leven veranderd’, antwoordt Ivonne den Hartog duidelijk enthousiast op de vraag wat het project voor haar betekent. ‘Ik meen dat echt, maar wil je er wel voor zorgen dat mijn verhaal straks niet te zweverig overkomt? Mensen gaan het haast niet geloven als ze dit verhaal lezen’, voegt ze er nadrukkelijk aan toe.

Meer leven met fietsen

Den Hartog had geen hekel aan fietsen. Ze haatte het. Als er ook maar één druppel viel, was dat in haar ogen al regen en stapte ze de auto in. Zo reed ze jarenlang elke werkdag van haar huis in Bemmel naar haar werk in het Mercure Hotel Nijmegen Centre. Door de renovatie van de Waalbrug zou ze zo elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug moeten rijden. Dat ging zelfs haar te ver. 

Sinds kort doet Den Hartog dan ook alles op haar e-bike. En als het aan haar ligt gaat dit nooit meer veranderen. Het gevolg? Ze doet nog maar 20 minuten over haar ritjes tussen thuis en werk, spaart de nodige liters benzine uit en is ’s ochtends sneller een leuker mens voor haar collega’s. Maar bovenal voelt ze zich frisser en rustiger.

Genieten van de stad Nijmegen

Dat het gebruik van een e-bike Den Hartog goed doet, is begrijpelijk. Het gebruik van de app TimesUpp van SLIMspitsen draagt daar een belangrijk steentje aan bij. Den Hartog vindt het gaaf dat je in de app je afstanden ziet en ook ziet hoe je groeit als fietsgebruiker. Punten sparen voor cadeaus doet ze ook, maar ze weet nog niet waar ze deze straks voor gaat inwisselen. Een van de grootste cadeaus die ze in ieder geval van SLIMspitsen heeft gekregen is dat ze meer van Nijmegen geniet. Den Hartog: ‘Nu ik elke dag op de fiets zit, ervaar ik veel meer van deze mooie stad. Neem de Vierdaagse. Op de fiets naar huis hoorde en zag ik veel meer van die gezelligheid. In de auto hoorde ik alleen het geluid van de radio.’

Altijd punten sparen

Een tip voor verbetering van de app heeft Den Hartog nog wel. De app is namelijk niet altijd te gebruiken, zoals tijdens schoolvakanties en feestdagen. Op deze dagen kun je dus geen punten sparen. Den Hartog: ‘Dat is best tegenstrijdig als je nagaat dat gemeente Nijmegen wil dat meer mensen op de fiets stappen en juist ook op deze dagen veel mensen onderweg zijn naar hun werk. Denk eens aan alle mensen die werken in de horeca of de zorg, bijvoorbeeld bij het Radboudumc of het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Die wil je toch ook blijven motiveren om op de fiets te stappen?’ Alleen al daarom moet de app 24/7 bruikbaar zijn, vindt ze.

Blijven doorgaan

Het is duidelijk dat SLIMspitsen met de app TimesUpp er mede voor gezorgd heeft dat het leven van Den Hartog in positieve zin veranderd is. Maar wat als het straks écht flink gaat regenen? Den Hartog: ‘Geen probleem. Regenpak aan en dan ga ik. Zelfs die druppels krijgen mij echt niet meer van die fiets af!’

Meedoen aan SLIMspitsen

Wil jij ook meedoen aan SLIMspitsen? Ga naar de website van SLIMspitsen in Nijmegen voor alle informatie.

Onderliggende pagina's