Prinses Máximasluis bij Lith nog tot 29 januari 2020 gestremd

Nieuwsbericht

Prinses Máximasluis bij Lith nog tot 29 januari 2020 gestremd

Gepubliceerd op: 24 oktober 2019- Laatste update: 24 oktober 2019 12:43 uur

De werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis bij Lith gaan langer duren dan verwacht. De lange kolk is nog tot 29 januari 2020 gestremd. De oude kolk is wel gewoon beschikbaar.

De werkzaamheden aan het bovenhoofd van de Prinses Máximasluis worden in de week van 21 oktober 2019 volgens planning afgerond, maar nu moet ook het benedenhoofd aangepakt worden. De slijtage van de deurscharnieren is daar zodanig dat herstel niet kan wachten.

Slijtage deurscharnieren Prinses Máximasluis

Tijdens de werkzaamheden aan het bovenhoofd in die in juli 2019 begonnen, is ook gewerkt aan het benedenhoofd. Daarbij kwam aan het licht dat de slijtage van de deurscharnieren aan het benedenhoofd groter is dan verwacht. Om dit te herstellen moeten, net als bij het bovenhoofd is gebeurd, beide sluisdeuren eruit gehesen worden. Dat kan niet gelijktijdig aan boven- én benedenhoofd vanwege de waterkering van de Maas. Vandaar dat herstel van de deurscharnieren aan het benedenhoofd pas uitgevoerd kan worden als de werkzaamheden aan het bovenhoofd zijn afgerond.

Werkzaamheden gecombineerd met ander groot onderhoud

De tijd die nodig is om de deurscharnieren te vervangen, gebruikt Rijkswaterstaat om ook ander grootschalig onderhoud uit te voeren aan het benedenhoofd, zoals het conserveren van de deuren en vervanging van houtwerk. Deze werkzaamheden stonden gepland voor 2020-2023, maar worden nu naar voren gehaald.

Planning werkzaamheden Prinses Máximasluis

Tot 29 januari 2020 werkt Rijkswaterstaat aan de Prinses Máximasluis bij Lith. Schepen die in deze periode gebruik moeten maken van de lange kolk, kunnen via sluis Weurt varen. De oude kolk blijft wel gewoon beschikbaar. Vanaf 29 januari 2020 is ook de lange kolk weer toegankelijk voor de scheepvaart.

Werkzaamheden Weurt en St. Andries

Bij sluis St. Andries en Weurt staan ook grotere werkzaamheden gepland. Bij St. Andries moet aanvaarschade worden hersteld. Dit vindt plaats van 11 november tot en met 20 december 2019. Sluis St. Andries is dan volledig gestremd. 

In Weurt worden de hijskabels van de hefdeuren vervangen. Dit wordt gepland als de werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis bij Lith zijn afgerond. Deze stremming zal naar verwacht 3 weken duren. Hierover zal via de gebruikelijke kanalen gecommuniceerd worden.

Onderliggende pagina's