Noodbediening voor de sluisdeuren zeesluis IJmuiden

Interview

Noodbediening voor de sluisdeuren zeesluis IJmuiden

Gepubliceerd op: 01 oktober 2019- Laatste update: 01 oktober 2019 15:38 uur

De nieuwe zeesluis krijgt niet 1, maar 3 bediengebouwen. Werkvoorbereider Steven Krul van IBB Kondor: ‘Daarvan zijn er 2 alleen voor noodgevallen. Als de bediening van het hoofdgebouw uitvalt, kan de scheepvaart toch door de sluis.’

Naast het hoofdgebouw van het opvallende Sluis Operatie Centrum (SOC) krijgt de nieuwe zeesluis bij IJmuiden nog 2 lokale bediengebouwen. Aan beide kanten van de sluis 1, direct naast de sluisdeuren. ‘Deze gebouwen zijn bedoeld voor geval van nood’, legt werkvoorbereider Steven Krul van onderaannemer IBB Kondor uit. ‘Als de bediening vanuit het hoofdgebouw om wat voor reden dan ook uitvalt, kunnen de bedienaars de sluisdeuren vanuit de lokale bediengebouwen toch blijven bedienen. Zo ondervindt de scheepvaart geen hinder.’

Kleine varianten op hoofdgebouw

‘De lokale bediengebouwen zijn eigenlijk kleine varianten op het hoofdgebouw’, vervolgt Krul. ‘Ze zien er hetzelfde uit, bijvoorbeeld met die kenmerkende geribbelde gevelplaten en een helling van 15 graden in de voorgevel. Nu kunnen we dus profiteren van de ervaring die we bij het hoofdgebouw hebben opgedaan. Dat is fijn, want die gevelplaten monteren is een vak apart. Wel zijn de lokale gebouwen een stuk kleiner: slechts 5x5 m.’

Van oost naar west

De indeling van de 2 gebouwen is vrijwel identiek, alleen gespiegeld. Krul: ‘We zijn begonnen met het oostelijke gebouw. Daar zitten de gevelplaten nu op. Aan de westkant is het casco al wel klaar, maar moeten de gevelplaten nog gemonteerd worden. Daarna maken we het dak waterdicht en kunnen we beginnen met de afbouw: wij zijn ook verantwoordelijk voor de installaties die betrekking hebben op het gebouw zelf, zoals elektra en luchttoevoer. OpenIJ zorgt vervolgens voor de installaties om de sluis te bedienen: het aansturen van de deuren. Dit najaar zijn de lokale bediengebouwen in principe gereed. Dan volgt er alleen nog een testfase van het OpenIJ-team.’

Helemaal geel

Ondertussen werkt de aannemer hard door aan de afwerking van het SOC-hoofdgebouw. Krul: ‘De schilder maakt de vide nu helemaal geel: plafonds, wanden en vloeren. Daardoor krijgt het gebouw ook vanbinnen de kenmerkende uitstraling van de architect. De vergaderruimte en de bedienruimte krijgen juist zwarte wanden en plafonds. Door deze zwarte kleur word je meer richting het licht getrokken en kijken bedienaars automatisch naar buiten, in de sluiskolk. De vloer heeft het patroon van een ondergaande zon.’

Richting oplevering

Bouwkundig gezien is ook het hoofdgebouw over een paar weken af, vertelt Krul. ‘Wij zij alleen verantwoordelijk voor de constructie, de bouwkundige afbouw en de installaties voor het gebouw zelf. Daarmee gaan wij binnenkort richting oplevering. Het duurt nog wel even voor ook de installaties voor de bediening van de sluis klaar zijn. Zo is OpenIJ nog op een externe locatie bezig om de bedieningsdesks te testen. Binnenkort komen die op hun plek in de bedienruimte te staan.’

Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis

Onderliggende pagina's