Fotoreportage zeesluis IJmuiden september 2019

In Beeld

Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (september 2019)

Gepubliceerd op: 18 oktober 2019- Laatste update: 18 oktober 2019 16:07 uur

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart.

2 september 2019 - Het gewone leven

Tijdens de bouw aan de nieuwe zeesluis IJmuiden gaat het gewone leven op het water rustig door. De politie patrouilleert in het kanaal en ook de natuur doet wat het altijd al deed: terwijl zwanen ronddobberen, zinkt de deurkas iedere dag een stukje verder af.

4 september 2019 - Bouwtoezicht

Tijdens de bouw hebben we regelmatig te maken met bijzondere toezichthouders. De meeuwen laten zich niet tegenhouden door de geluiden en bouwwerkzaamheden van OpenIJ.

6 september 2019 - Zicht op de sluiskolk

De contouren van de toekomstige sluiskolk zijn goed zichtbaar. Tijdens de werkzaamheden gebruiken we hem nog als bassin voor het zand/watermengsel dat vrijkomt tijdens het afzinken van de deurkas van het binnenhoofd.

9 september 2019 - Volop bedrijvigheid

De werkzaamheden aan de kistdam, die de scheiding vormt tussen de huidige Noordersluis en de drempel van de nieuwe zeesluis, zijn in volle gang. De wapening voor het dak van deze kistdam brengen we aan met behulp van kranen. Als dit klaar is kunnen we beton storten. De gele constructie aan de wand is de zogenaamde droogzetkist, een stalen constructie waarin medewerkers veilig onder het waterniveau kunnen werken.

11 september 2019 - Centimeter voor centimeter

De deurkas van het binnenhoofd zakt gecontroleerd de grond in. Door camera’s en monitoringsapparatuur houden we deze operatie nauwlettend in de gaten. Ondertussen bouwen we verder aan lokaal bediengebouw Oost. Deze kan onder andere worden gebruikt als noodbediening voor de binnendeur wanneer het hoofdgebouw tijdelijk buiten bedrijf is.

13 september 2019 - Onderwater

Dankzij deze droogzetkist kunnen we een betonnen onderwaterwand maken ter plaatse van de kistdam. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt de droogzetkist voor een droge werkruimte waarin de medewerkers van OpenIJ wapening kunnen aanbrengen voor de wand. Daarna storten zij beton. Per stort realiseren zij een halve moot (een fragment van de totale wand). De droogzetkist creëert een werkruimte van 14,5 m lang, 6 m hoog en 1,8 m diep. Het totale gewicht van de kist is 30 ton en hij wordt in totaal 11 keer verplaatst om de uiteindelijke wand te realiseren.

16 september 2019 - Security Operations Center

Het bediengebouw torent 18 m hoog uit boven de nieuwe zeesluis. De opvallende hoek (van 15 graden) is vooral bedoeld om reflectie op de ramen te voorkomen. De architecten van ZUS maakten gebruik van dat gegeven door het hele gebouw naar het water toe te kantelen.

23 september 2019 - Steigerwerk

In het buitenhoofd werken we momenteel aan de fundering voor de rails van de bovenrolwagens. Deze zorgen voor de aansturing van de sluisdeur. Over deze rails rijdt straks de deur de sluis in en uit. Voor de realisatie van de fundering is veel steigerwerk nodig; de vloer van het buitenhoofd ligt namelijk op 23 m diepte en de fundering wordt bovenop de wanden van de deurkas aangebracht.

27 september 2019 - Past precies

Medewerkers van OpenIJ verhogen de stalen damwand bij de deurkas van het buitenhoofd. Hiervoor plaatsen zij nieuwe damwanden bovenop de bestaande. De constructie is onderdeel van de grondkering voor de definitieve inrichting van het terrein.

30 september 2019 - Een kijkje in de deurkas

Nu kun je er nog lopen, maar als de nieuwe zeesluis klaar is, komt hier de buitendeur. Waar nu nog stalen buizen zitten, varen straks de schepen.

Meer informatie bouw nieuwe zeesluis IJmuiden

Benieuwd naar het project? Bekijk dan de projectpagina IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis.

Onderliggende pagina's