Unieke vogelexcursie Trintelzand op vrijdag 4 oktober 2019

Nieuwsbericht

Unieke vogelexcursie Trintelzand op vrijdag 4 oktober 2019

Gepubliceerd op: 20 september 2019- Laatste update: 20 september 2019 11:08 uur

Rijkswaterstaat biedt vogelliefhebbers op vrijdag 4 oktober 2019 de unieke mogelijkheid om Trintelzand te bezoeken. Dit nieuwe natuurgebied verrijst in het Markermeer en is nu al een trekpleister voor bijzondere vogelsoorten.

Trintelzand bestaat uit dammen, plassen en ondieptes. Het moerassige gedeelte is in de afgelopen 1,5 jaar aangelegd met slib dat beschikbaar kwam dankzij de zandversterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Eind 2019 start de aannemer naar verwachting met uitbreiding van Trintelzand met onder andere droge zandplaten. Het hele gebied beslaat hiermee straks meer dan 530 ha.

Trintelzand als nieuwe habitat

Trintelzand moet een nieuwe habitat bieden aan insecten, vissen en andere waterdieren en aan verschillende vogelsoorten. Doel is om hiermee de natuur in het Markermeer diverser te maken en de waterkwaliteit te verbeteren. Trintelzand, zo bleek deze zomer uit een 1e inventarisatie waaruit bleek dat het Trintelzand vol zit met bijzondere vogels, trekt nu al volop vogelsoorten zoals de visdieven en dwergsterns.

Vogelexcursie vrijdag 4 oktober 2019

Tijdens de vogelexcursie op vrijdag 4 oktober 2019 bezoeken we Trintelzand vanaf het naastgelegen Trintelhaven. Na de introductie wandelen we het werkterrein van de aannemer op via de tijdelijke werkbrug over de N307. We gaan vervolgens Trintelzand op om de verschillende vogelsoorten te observeren. Ecologen en Rijkswaterstaat-medewerkers geven toelichting op vogelsoorten, de aanleg van Trintelzand en de natuurontwikkelingen in het Markermeer.

De vogelexcursie op 4 oktober is uniek omdat Trintelzand binnenkort definitief ontoegankelijk is voor bezoekers. De tijdelijke werkbrug van de aannemer maakt het mogelijk om nu 1 keer het gebied onder begeleiding te bezoeken.

Programma vogelexcursie Houtribdijk

Het programma van de vogelexcursie op vrijdag 4 oktober 2019 verloopt als volgt:

  • 09.15 uur: verzamelen op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Er is niet heel veel parkeergelegenheid, we verzoeken bezoekers om te carpoolen indien mogelijk
  • 09.30 uur: introductie over veiligheid. Start begeleide wandeling naar Trintelzand.
  • 12.30 uur: terug bij parkeerplaats Trintelzand, einde vogelexcursie

Tip: zorg in ieder geval voor stevig schoeisel en indien gewenst voor een goede verrekijker en fototoestel. De vogelexcursie is niet toegankelijk voor kinderen. Vanwege de inrichting van het werkterrein en de loopbrug is de excursie helaas ook niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Let op: bij slecht weer wordt de vogelexcursie afgelast. In dat geval ontvangt u tijdig bericht per e-mail.

Aanmelding vogelexcursie

Het maximale aantal deelnemers is inmiddels bereikt. U kunt zich helaas dus niet meer aanmelden. Het is niet mogelijk om de vogelexcursie zonder aanmelding te bezoeken.

Meer nieuws IJsselmeer: versterking Houtribdijk

Onderliggende pagina's