Renovatie Waalbrug: ‘gedrag is voorspelbaar én onvoorspelbaar’

Nieuwsbericht

Renovatie Waalbrug: ‘gedrag is voorspelbaar én onvoorspelbaar’

Gepubliceerd op: 30 september 2019- Laatste update: 30 september 2019 16:16 uur

Automobilisten motiveren om tijdens de spits vaker te kiezen voor een duurzaam alternatief. Voor de bereikbaarheid van Nijmegen van groot belang, en zeker tijdens de renovatie van de Waalbrug. Rob Remie, projectmanager SLIMSpitsen van gemeente Nijmegen, hoopt dat ook na de renovatie automobilisten blijven kiezen voor een andere manier van reizen.

Spitsmijden

‘Een gevoel van thuiskomen’, antwoordt Remie op de vraag wat de Waalbrug voor hem betekent. ‘Het is fijn dat door de renovatie de Waalbrug ook in de toekomst hét gezicht van de stad blijft.’ Dit is tevens een van de redenen dat de gemeente Nijmegen het project SLIMspitsen is gestart. Het idee? Minder automobilisten tijdens de spits over de brug en, nog beter, meer automobilisten die de spits vermijden en kiezen voor duurzame alternatieven. Denk aan de fiets, reizen buiten de spits of een dagje thuiswerken.

Sparen voor je wijk

Wat kunnen mensen zoal doen in het project SLIMspitsen? Remie: ‘Met de app TimesUpp motiveren we mensen de Waalbrug en De Oversteek te vermijden tijdens de spitsuren. Naast het besparen van tijd, spaar je met de app voor credits als je de spits vermijdt. Deze kun je verzilveren voor cadeaus, ov-tegoed of een donatie aan een goed doel. Lijkt het je leuker om te sparen voor je hele wijk? Dat kan ook met onze SLIMspitsen-wijkprojecten. Wijkpunten zet je, naast je persoonlijke credits, per wijk in voor een mobiliteitsgericht wijkdoel. Bijvoorbeeld het plaatsen van handige fietsrekken.’

Juist die aandacht voor de wijken binnen dit project is belangrijk. ‘Er gaat namelijk ook veel verkeer door Nijmegen heen. Het is leuk om te zien dat deelnemers wijkpunten sparen. Zo leveren ze ook nog eens een bijdrage aan de leefbaarheid van hun eigen wijk. Een win-winsituatie waar iedereen eenvoudig van profiteert.’

Gedragsverandering

Remie haalt op meerdere vlakken voldoening uit dit project. ‘Het interessante aan dit project is dat je bezig bent met gedragsverandering in positieve zin, die soms wel en soms niet te voorspellen is. Mensen gaan door deze campagne meer nadenken over waarom ze elke dag op hetzelfde tijdstip steeds dezelfde route rijden met de auto. Nu zien ze dat het ook anders kan. Pak eens een andere route of vertrek op een ander tijdstip. Kies voor een ander vervoermiddel dat voordeliger en gezonder voor je is. Het is makkelijker dan je misschien denkt. Of werk eens een dagje thuis. We zien dat dit tegenwoordig in overleg met je leidinggevende steeds vaker mogelijk is. Zo krijg je ook meer variatie in je werkweek.’

Meer dan 4.000 deelnemers

De resultaten van SLIMSpitsen zijn tot nu toe veelbelovend. Remie: ‘We hebben inmiddels meer dan 4.000 deelnemers. Inwoners van Nijmegen en omstreken omarmen het project dan ook zeker. Toch zien we het aantal inschrijvingen graag nog verder toenemen. Er zijn bijvoorbeeld deelnemers die inmiddels niet meer in Nijmegen wonen, maar er komen ook telkens weer nieuwe inwoners bij die over de Waalbrug rijden. Of er zijn mensen die helaas toch weer de auto instappen tijdens de spits. Zo blijven die cijfers voortdurend fluctueren. Met meer inschrijvers blijft de Waalbrug tijdens en hopelijk ook nog na de renovatie verzekerd van minder automobilisten.’

Meer informatie spitsmijden Nijmegen

Ook een Slimme Spitser worden? Lees er alles over op de website SLIMSpitsen. Benieuwd hoe andere Nijmegenaren het SLIMSpitsen ervaren? Bekijk dan de video SLIMSpitsen met Nijmeegse Annie waarin ze vertelt hoe zij haar stadsgenoten motiveert de spits te mijden.

Meer nieuws Waal: Renovatie Waalbrug

Onderliggende pagina's