Proefsluiting hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal op 7 oktober 2019 zichtbaar voor publiek

Nieuwsbericht

Proefsluiting hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal op 7 oktober 2019 zichtbaar voor publiek

Gepubliceerd op: 20 september 2019- Laatste update: 20 september 2019 10:41 uur

Rijkswaterstaat sluit de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal op maandag 7 oktober 2019 als proef. Tijdens de proefsluiting zakt de keerschuif in het kanaal en wordt het remmingwerk voor de kering gesleept.

Belangstellenden kunnen toekijken vanaf een speciaal ingericht kijkpunt aan de westzijde van Ravenswaaij tussen kilometerpaaltje 62 en het elektriciteitshuisje. Dit kijkpunt is van 08.00 tot 12.00 uur open.

Proefsluiting Ravenswaaij bijzondere gebeurtenis

De hoogwaterkering Ravenswaaij is altijd klaar om gebruikt te worden. Van tevoren is niet te voorspellen wanneer een sluiting nodig is. Soms meerdere jaren niet, soms zelfs 2 keer in een hoogwaterseizoen. Een sluiting duurt gemiddeld ruim een week.

Tijdens de proefsluiting worden alle procedures uitgevoerd die horen bij de sluiting van de kering. Inspecteurs en technici kijken of de installatie goed werkt en smeren de onderdelen. Ook wordt de vangconstructie voor de kering gesleept. Dit zijn drijvende hekwerken die voorkomen dat schepen tegen de keerschuif varen wanneer zij per ongeluk doorvaren of te laat remmen. Daarmee wordt schade aan de waterkeringen voorkomen.

Hoogwaterproblemen voorkomen

Door de waterkering goed te onderhouden zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat wij in Nederland ‘droge voeten’ houden. Het zuidelijk deel van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Ravenswaaij en Tiel, staat normaal in open verbinding met de Lek. Het waterpeil stijgt en daalt mee met dat van de Lek. Bij een waterstand van 5.5 m boven NAP wordt het kanaalpeil te hoog. Voor deze waterstand wordt bereikt sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering Ravenswaaij. Er zakt een keerschuif in het kanaal. Deze keerschuif sluit het kanaal af van de Lek. Dit voorkomt hoogwaterproblemen in het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal.

Kijkmoment proefsluiting Ravenswaaij

Het kijkpunt langs hoogwaterkering Ravenswaaij is op maandag 7 oktober 2019 van 08.00 uur tot 12.00 uur opengesteld voor bezoekers. Er zijn medewerkers van Rijkswaterstaat aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Bezoekers kunnen in het gras aan de westzijde (Ravenswaaij zijde) tussen kilometerpaaltje 62 en het elektriciteitshuisje plaatsnemen. Rijkswaterstaat raadt iedereen aan met de fiets te komen. Borden leiden de bezoekers naar het kijkpunt. Vanaf de parkeerplaats is het een paar 100 m lopen naar het kijkpunt. Er liggen rijplaten zodat het kijkpunt gemakkelijker per voet te bereiken is.

Onderliggende pagina's