Heesseltsche Uiterwaarden op 28 september 2019 open voor publiek

Nieuwsbericht

Heesseltsche Uiterwaarden op 28 september 2019 open voor publiek

Gepubliceerd op: 18 september 2019- Laatste update: 18 september 2019 16:28 uur

Tussen de dijken van de Waal zijn in 2019 drie projecten afgerond: de Heesseltsche Uiterwaarden, de Afferdense en Deestse Waarden en de Loenensche Buitenpolder. Dit resultaat vieren we zaterdag 28 september 2019 op de 'Waaldag'.

De publieksmiddag in de Heesseltsche Uiterwaarden begint om 12.00 uur bij de plek waar de grote en kleine nevengeul samenkomen (ingang aan de Kerklaan, Heesselt). Op deze centrale ontmoetingsplek verricht wethouder Jacobine Hartman van de gemeente West Betuwe om 14.30 uur de officiële openingshandeling. Zij zal vertellen over water in het Gelderse rivierengebied, als bedreiging én kans.

Herinrichting afgerond

In de afgelopen drie jaar heeft aannemer Martens en Van Oord een groot deel van de Heesseltsche Uiterwaarden heringericht. Er zijn meestromende geulen gegraven en uiterwaarden verlaagd. Het beheer van het projectgebied wordt in het najaar van 2019 weer overgedragen aan Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. In deze uiterwaarden gaan waterveiligheid, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand. Rivierwater kan hier zijn weg vinden, natuurlijk gevolgd door planten en dieren onder en boven water.

In deze nieuwe natuur kunnen mensen naar hartenlust struinen en genieten. De geïntegreerde aanpak langs de rivieren levert waardevolle gebieden op voor Nederland. Het resultaat van jarenlang intensief samenwerken tussen overheden en bewoners.

De Waaldag beleven

Er zijn tussen 12.00 en 17.00 uur op de Waaldag verschillende activiteiten om de Heesseltsche Uiterwaarden te verkennen: 

  • toelichting en excursies van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer over de nevengeulen, de vegetatieontwikkeling en het toekomstige beheer
  • workshop van de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Tieler- en Culemborgerwaarden
  • plantenwandeling met het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) vanaf de ingang bij de Kerkstraat
  • trektellen: kijken naar en tellen van de trekvogels die neerstrijken bij de hoogwatervluchtplaats en langs de rivier (IVN)
  • vogelwandeling vanuit de tent om 13.00 uur en om 15.00 uur (IVN)
  • IVN-gidsen gaan naar de rivier met struinopdrachten, voor volwassenen en voor kinderen
  • ‘mindful’ bewegen op een mooie plek langs de kleine nevengeul
  • blotevoetenwandeling met verschillende thema’s.

Aan de picknickbanken bij de tent kunnen bezoekers van hun zelf meegenomen picknick genieten. Voor drankjes wordt gezorgd. Een ‘treintje’ zorgt ervoor dat ook mindervaliden deze publieksdag kunnen bezoeken.

Iedereen is welkom, aanmelden voor deze dag is niet nodig.

Ook de Afferdense en Deestse Waarden en Loenensche Buitenpolder zijn toegankelijk tijdens de Waaldag.

Onderliggende pagina's