Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (augustus 2019)

In Beeld

Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (augustus 2019)

Gepubliceerd op: 06 september 2019- Laatste update: 06 september 2019 14:09 uur

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart.

7 augustus 2019 - Op de millimeter nauwkeurig

Vanuit deze bedieningsunit wordt de deurkas van het binnenhoofd tijdens het afzinken nauwlettend in de gaten gehouden. Onder de deurkas hangen camera’s en sensoren, die verbonden zijn met de units. Het afzinken gaat 5 dagen per week, 24 uur per dag door. Maar ook in het weekend, wanneer het werk stilligt, houdt OpenIJ het afzinken in de gaten.

9 augustus 2019 - Drukke bedoening

Tijdens de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe zeesluis rijdt het bouwverkeer af en aan.

12 augustus 2019 - Enorm lang

Vanuit de steigertoren bij de sluisdeur in de sluiskolk heb je een mooi uitzicht op de watertoren van IJmuiden. Deze watertoren is 42 m hoog. Dat is nog steeds een stuk kleiner dan de lengte van de sluisdeur; deze is ruim 70 m lang!

14 augustus 2019 - Op afroep

Om de sluiskolk uit te baggeren is er een snijkopzuiger nodig: een werktuig dat met zijn snijkop het bodemmateriaal losmaakt. Voor de zeesluis gebruiken wij De Biesbosch. Deze wacht nu in een afgesloten deel van de sluiskolk tot hij aan het werk kan. Voordat het zover is moeten eerst de werkzaamheden in de sluiskolk gereed zijn.

16 augustus 2019 - Volop in de steigers

Vanaf de drempelkuip heb je goed zicht op de deursponning van het binnenhoofd. De deursponning is de wand waar de deur tegen afsluit in gesloten toestand.

19 augustus 2019 - Heel veel staal

Medewerkers van OpenIJ zijn bezig met vlechtwerkzaamheden voor het dak van de deursponning tussen de aanvaarbeveiliging van de Noordersluis en de deursponning van het binnenhoofd.

21 augustus 2019 - Op peil

Een van de belangrijkste functies van een sluis is natuurlijk het beïnvloeden van de waterstand. Om de waterstand in de kolk gelijk te houden aan het kanaalpeil installeren medewerkers van OpenIJ een nivelleerbuis.

23 augustus 2019 - Afzinkbassin noord

Tijdens het afzinken van de deurkas komt een grote hoeveelheid zand met water vrij. Dit wordt door middel van leidingen verplaatst naar de 2 afzinkbassins in de sluiskolk. Hier zakt het zand langzaam naar de bodem, terwijl het water gefilterd terug het kanaal in gaat.

28 augustus 2019 - Op de goede weg

Een van de 3 sluisdeuren wordt momenteel afgebouwd in de sluiskolk. Tegelijkertijd zijn medewerkers van OpenIJ druk bezig met het gereedmaken van een van de 2 lokale bediengebouwen. De deurkas zinkt iedere dag een stukje verder af.

30 augustus 2019 - Betoncentrale

In totaal wordt zo’n 300.000 m3 beton verwerkt in de bouw van de nieuwe zeesluis. Om dit zo duurzaam mogelijk te houden is er een betoncentrale op locatie gebouwd. Vanuit hier is het beton snel en efficiënt beschikbaar.

Meer informatie bouw nieuwe zeesluis IJmuiden

Benieuwd naar het project? Bekijk dan de projectpagina IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis.

Onderliggende pagina's