De techniek achter Sluis Eefde

Nieuwsbericht

De techniek achter Sluis Eefde

Gepubliceerd op: 23 september 2019- Laatste update: 23 september 2019 15:55 uur

De 2e sluiskolk bij Eefde bestaat uit veel technische onderdelen, zoals bijvoorbeeld de sluisdeuren en bedieningsruimte die er samen voor zorgen dat de sluis goed zijn werk kan doen. Alles is goed op elkaar afgestemd en heeft zo zijn eigen taak. Net zoals in het menselijk lichaam. Maar wat als we de sluis vergelijken met een mens?

Het kloppend hart

Het hart van de sluis is de technische ruimte. Alle energie die Sluis Eefde nodig heeft komt binnen in de technische ruimte en wordt hiervan uit verder verdeeld over het hele sluiscomplex. Deze energie wordt opgewekt met eigen zonnepanelen. In de technische ruimte staan verschillende systeemkasten. In deze grote ijzeren kasten zitten schakelaars, zekeringen, glasvezelverbinding en vanuit deze kasten lopen kabels naar onder andere de sluisdeuren, het bediengebouw voor de sluiswachter, de intercom, de camera’s en het brandmeldsysteem. Ook belangrijk: mocht de stroom uitvallen dan zorgen grote accu’s dat de sluis door kan blijven gaan.

Hersenen

Het bedieningsgebouw fungeert als de hersenen van de sluis. Alle informatie van de camera’s, de seinen, de waterstand in de sluis en de stand van de sluisdeuren wordt hier zichtbaar en maakt het mogelijk dat de sluismeesters goed hun werk kunnen uitvoeren.

Luisteren, zien en spreken

In de sluiskolk en daarbuiten staan op verschillende plaatsen 10 camera’s. Zij zijn de ogen van de sluis. De sluismeester kan via een beeldscherm op de camerabeelden zien of een schip goed in de sluiskolk ligt en kan zo nodig via de intercom nog instructies geven aan de schipper. De marifoon zijn zowel de oren als de stem van de sluis. Met behulp van de marifoon heeft de sluismeester contact met de schepen die wachten bij de sluis of die aan komen varen.

Grote maag

De sluis heeft een grote maag van maar liefst 10.000 m3. Dat zijn 10 wedstrijdzwembaden. Deze hoeveelheid water kan in een kwartier tijd in of uit de maag gaan als een schip vanaf de IJssel of vanuit het Twentekanaal naar zijn volgende bestemming vaart.

Handen als kolenschoppen

Met de stalen segmentdeur en de puntduren heeft de sluis maar liefst 3 handen. En wat voor handen. De puntdeuren zijn ongeveer 13 m hoog en 7,5 m breed en 75 cm dik. De segmentdeur is 6,2 m hoog en heeft een lengte van 15 m. Deze grote handen houden het vele water tegen.

Sterke arm

De sluisdeuren worden aangedreven door grote cilinders. Grote gespierde armen zorgen er voor dat de deuren open en dicht gaan. De puntdeuren kunnen in 90 seconden worden geopend of gesloten. De snelheid waarmee de segmentdeur draait is afhankelijk van het verschil tussen de waterstand in de IJssel en die in het Twentekanaal. In ongeveer 180 seconden kan de segmentdeur worden gesloten.

De grote cilinders zorgen ervoor dat de punt- en segmentdeuren van Sluis Eefde goed sluiten

Meer nieuws Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde

Onderliggende pagina's