Dagje struinen langs de Waal

Interview

Dagje struinen langs de Waal

Gepubliceerd op: 26 september 2019- Laatste update: 26 september 2019 11:02 uur

‘Kijk die buizerds daar in de lucht hangen! En bij de schoorsteen zitten dassen, prachtig toch?’ We zijn op pad met omgevingsmanager Karen Oostinga en struinen door de Afferdense en Deestse Waarden. Een gebied waar de langste meestromende nevengeul van Nederland ruimte biedt aan de Waal. Oostinga neemt ons mee langs een aantal iconische plekken en vertelt vol passie over het project.

Nevengeul Waal

‘In 1995 trad de Waal bij hoogwater buiten de oevers, stonden de uiterwaarden blank en werden veel dorpen, waaronder Druten, Afferden en Deest geëvacueerd. Het was duidelijk dat de hoogwaterveiligheid van het gebied achter de Waal aangepakt moest worden. Samen met de gemeente Druten, provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland gingen we om tafel. Na een prettige samenwerking hebben we dit jaar tussen de dijken van de Waal 3 projecten afgerond: De Loenensche Buitenpolder, de Heesseltsche Uiterwaarden en de Afferdense en Deestse Waarden. Bij dit laatste project werd een 4,5 km lange nevengeul aangelegd. De Waal kreeg hier meer ruimte, waardoor de waterstand ruim 4 cm daalt en de kans op overstromingen vermindert.’

Boomstronken Waalgebied

‘Naast de hoogwaterveiligheid hebben we in het Waalgebied ook gewerkt aan de waterkwaliteit, recreatie en natuurontwikkeling. Een voorbeeld van natuurontwikkeling zijn de boomstronken en wortels van bomen die je hier ziet. Kleine dieren kunnen tussen de wortels schuilen. Ook hebben we rivierhout geplaatst. Op en rond dit hout leven verschillende vissen en insecten, ook zeldzame.’

Struinen door de Afferdense en Deestse Waarden

‘De Afferdense en Deestse Waarden nodigen uit tot wandelen en struinen. Kijk niet gek op als je veel verschillende vogelsoorten tegenkomt. En als je geluk hebt, een das. Wat ik heel erg leuk vind, is dat je hier overal mag struinen, ook buiten de struinpaden. Binnen het gebied is het wel van belang dat honden aangelijnd zijn om andere dieren in het gebied niet te storen. En neem je laarzen, verrekijker en regenpak mee. Die komen altijd van pas.’

Koeien als natuurlijke maaiers

‘Tijdens je wandeltocht kom je vast koeien tegen. Ze lopen daar niet zomaar. Ze houden de planten en het gras kort. Het is namelijk van belang dat het gebied bij hoogwater niet te veel begroeid is. Die koeien zijn dus eigenlijk natuurlijke maaiers. En ze zijn ook nog eens prachtig om te zien in het Waallandschap.’

Steenfabriek uit de 17de eeuw

‘In het gebied staan nog 2 gebouwen. Een huis dat nog steeds bewoond wordt en de resten van een steenfabriek waar ze vanaf de 17de eeuw bakstenen bakten met klei dat vanuit het gebied werd aangevoerd. De vlamoven werd begin van deze eeuw opgeknapt, zodat het pand niet zou instorten.’

De Waaldag op 28 september 2019

Bent u nieuwsgierig naar een van de 3 Waalprojecten? Kom ze dan zaterdag 28 september 2019 tijdens de Waaldag bezoeken. De Afferdense en Deestse Waarden zijn van 13.00 tot 17.00 uur opengesteld voor de omgeving. U kunt dan met eigen ogen zien hoe mooi het gebied is geworden. Voor meer informatie over de publieksdagen van de waalprojecten kunt u terecht op de volgende pagina's:

Onderliggende pagina's