Afferdense en Deestse Waarden met Waaldag op 28 september 2019 weer toegankelijk voor publiek

Nieuwsbericht

Afferdense en Deestse Waarden met Waaldag op 28 september 2019 weer toegankelijk voor publiek

Gepubliceerd op: 18 september 2019- Laatste update: 18 september 2019 16:23 uur

In 2019 hebben we tussen de dijken van de Waal 3 projecten afgerond: de Afferdense en Deestse Waarden, de Heesseltsche Uiterwaarden en de Loenensche Buitenpolder. Op de publieksdag ‘Waaldag’, die plaatsvindt op 28 september 2019, vieren we dit resultaat. Er is een vrije inloop, aanmelden hoeft niet.

In deze uiterwaarden gaan waterveiligheid, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand. Onder andere het graven van meestromende geulen en het verlagen van uiterwaarden behoorden tot de werkzaamheden. Niet alleen voor planten en dieren is het goed vertoeven, ook mensen kunnen genieten van de omgeving. De geïntegreerde aanpak langs de rivieren levert waardevolle gebieden op voor Nederland. Een mooi resultaat van jarenlang intensief samenwerken tussen overheden en inwoners.

Rijk natuurgebied Afferdense en Deestse Waarden

Tijdens de Waaldag, in de Afferdense en Deestse Waarden van 13.00 tot 17.00 uur, wordt het gebied na herinrichting weer opengesteld voor de omgeving. Bezoekers kunnen met eigen ogen aanschouwen hoe mooi het gebied is geworden. We hebben de Waal meer ruimte gegeven, waardoor de waterstand bij hoogwater ruim 4 cm daalt en de kans op overstromingen vermindert.

Naast veiliger, is het gebied ook mooier geworden door de aanleg van nieuwe natuur. Zo stroomt de nevengeul sinds begin 2019 door het gebied. Boomstronken zijn geplaatst waardoor stroomminnende vissen zoals de winde de kans krijgen om te paaien. Ook de bever, das en kamsalamander hebben het gebied in gebruik, naast vele vogelsoorten. Een natuurgebied waar je als wandelaar volop van kunt genieten.

Waaldag-programma Afferdense en Deestse Waarden

De publieksmiddag begint om 13.00 uur bij de brug aan de kant van Deest. In optocht met een marchingband trekken we het gebied in, naar de centrale feesttent bij de Vlamoven. Er zijn vele activiteiten voor jong en oud, bedoeld om terug te blikken en om het gebied op deze dag te gaan ervaren:

  • in de tent bij de Vlamoven geven Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en aannemer Boskalis een toelichting op wat we hebben gemaakt, hoe het gebied beheerd gaat worden en wat daarbij de regels van het gebruik zijn.
  • er is een fotopresentatie van de hobbyfotografen die al die jaren het veranderende gebied in beeld hebben gebracht
  • verder zijn er rondom de Vlamoven allerlei doe-activiteiten voor kinderen en is er koffie, thee en limonade
  • IVN (het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) organiseert verschillende workshops in en om de tent en de nevengeul: 'IVN showt onderwaterleven', 'Ontdek de vogels in de ADW' en 'Eetbare planten herkennen, ruiken en proeven'
  • aan de kant van Druten, aan de overkant van de voetgangersbrug, houdt Staatsbosbeheer verschillende excursies en er is meeslepende muziek van Brisa Latina
  • langs verschillende struinroutes in het hele gebied zijn foto’s te bekijken van hoe het was en de werkzaamheden in de afgelopen 3 jaar
  • in de buurt van de inlaat van de nevengeul organiseert de hengelsportvereniging HSV Deest een demonstratie over verschillende manieren van vissen
  • publiekstreintjes zorgen voor goed bereik van alle activiteiten voor mindervaliden en geeft vanaf de dijk bovendien een mooie uitkijk op de Afferdense en Deestse Waarden
  • voor jonge bezoekers is er een zweefmolen en een kabelbaan
  • in een hoogwerker kan het hele gebied worden overzien

Ook de Heesseltsche Uiterwaarden en Loenensche Buitenpolder zijn toegankelijk tijdens de Waaldag.

Onderliggende pagina's