Verwijderen zieke iepen langs A7/A8 en N9; 30-31 juli 2019

Nieuwsbericht

Verwijderen zieke iepen langs A7/A8 en N9; 30-31 juli 2019

Gepubliceerd op: 30 juli 2019- Laatste update: 30 juli 2019 10:39 uur

In de nacht van 30 juli op woensdag 31 juli 2019 verwijdert Rijkswaterstaat langs de verbindingsweg A7/A8 en N9 iepen waarbij de iepenziekte is aangetroffen. Met het verwijderen van de zieke iepen wordt voorkomen dat andere iepen in de omgeving met deze ziekte worden besmet.

Langs de autoweg N9 gaat het om 20 besmette iepen en bij de snelweg A7 en snelweg A8 is het aantal besmette iepen vanwege de dichte begroeiing nog niet duidelijk. Er worden ter compensatie nieuwe bomen geplant.

Afsluitingen en omleidingsroutes A7, A8 en N9

De verbindingsweg tussen de A7/A8 richting Den Oever wordt vanaf 23.00 uur tot 05.00 uur afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de A8 afrit 1 Coenplein en de extra reistijd bedraagt 3 minuten. Voor het verwijderen van de iepen op de N9 is geen afsluiting nodig.

Iepenziekte

De iepenziekte is een schimmelziekte. Verspreiding van de iepenziekte vindt plaats door de iepenspintkever of door contact met wortels van een besmette boom. De schimmel die de ziekte veroorzaakt verspreidt zich in de houtvaten van de boom. De boom reageert door het afsluiten van de eigen vaten, waardoor de boom dood gaat. Zieke iepen moeten snel verwijderd worden om besmetting van andere bomen te voorkomen.

Onderliggende pagina's