Verborgen talenten op de Waalbrug

Interview

Verborgen talenten op de Waalbrug

Gepubliceerd op: 03 juli 2019- Laatste update: 03 juli 2019 09:01 uur

Tijdens de renovatie van de Waalbrug zet Team Waalbrug ook mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze voeren allerlei klussen uit, tot aan het burgemeesterschap toe. ‘Deze collega’s hebben weer een doel in hun leven’, aldus Mark van Thiel, technisch manager bij Team Waalbrug.

Technisch manager Mark van Thiel (rechts) op de Waalbrug

Social return op de Waalbrug

Remco* zat al jaren werkloos thuis, zonder uitzicht op een baan en met privéproblemen. Totdat hij gevraagd werd om voor Team Waalbrug aan de slag te gaan om te helpen bij de renovatie van de Waalbrug. Hij aarzelde, maar besloot het te proberen. Want voor hem als echte Nijmegenaar is de Waalbrug het icoon van de stad. Hoe meer hij betrokken raakte bij de werkzaamheden, hoe meer plezier hij kreeg. Als conciërge van de bouwplaats zorgt hij er nu voor dat alles er altijd tiptop uitziet. Netjes én veilig voor iedereen die er rondloopt.

Remco is een van de 7 langdurig werklozen die sinds januari 2019 deel uitmaken van Team Waalbrug, in het kader van social return. ‘Er zitten veel mensen thuis met een uitkering’, vertelt Mark. ‘Wij willen deze mensen motiveren om aan de slag te gaan, zodat ze weer een doel in hun leven hebben. We laten ze graag zien wat voor belangrijke rol ze kunnen spelen op ons project.’

Assisteren op de Waalbrug

Gemeente Nijmegen selecteerde samen met een uitzendbureau 15 mensen. Zij begonnen in januari met een opleiding van 3 maanden op het bouwterrein van Team Waalbrug. Daar leerden ze alle ins en outs van het vak, behaalden ze het veiligheidscertificaat en volgden ze aanvullende cursussen. 7 van hen kregen de kans om daadwerkelijk aan de slag te gaan op en rondom de Waalbrug.

Volgens Mark is het een diverse groep mensen: ‘Het gaat om mensen met allerlei achtergronden. Turks, Eritrees, Nederlands, ga maar door. Sommigen zitten in de schuldsanering, anderen zaten diep in de put. Maar het zijn stuk voor stuk goede vakmannen. Ik ging ervan uit dat alle goede vakmannen al aan het werk zouden zijn. Niets bleek minder waar! Op de Waalbrug assisteren de nieuwe collega’s bijvoorbeeld bij het aanleggen van het betondek, timmeren ze bekistingen of helpen ze bij het plaatsen van betonplaten. Of ze zorgen ervoor dat de bouwplaats opgeruimd is.’

Kans op een langdurige baan

Het is social return op z’n best. Mark: ‘Tijdens de opleiding behouden deze mensen hun uitkering, maar daarna krijgen ze een contract via het uitzendbureau. Dus hun inkomen gaat erop vooruit, ze ontmoeten andere mensen en hebben weer een doel in hun leven. En, niet onbelangrijk, ze hebben kans op een langdurige baan want ze doen vakkennis en werkervaring op. Ja, wij zien talenten rondlopen die we goed kunnen gebruiken in ons bedrijf. Zeker in tijden waarin we nauwelijks goede mensen kunnen vinden, is dit voor ons een buitenkans.’

Remco is inmiddels gepromoveerd tot burgemeester van de Waalbrug. Zo noemen ze hem, omdat hij iedereen op de bouwplaats erop mag wijzen dat ze moeten opruimen. Hij is zo enthousiast dat ze hem zelfs ’s nachts uit bed mogen bellen. Ook zijn vrouw is toegetreden tot Team Waalbrug. Zij maakt de bouwketen schoon. Het eerste re-integratiekoppel op de Waalbrug.

* Remco is niet zijn echte naam. De naam van deze medewerker is gefingeerd omdat hij zelf niet aan het woord komt in dit artikel.

Meer nieuws Waal: Renovatie Waalbrug

Onderliggende pagina's