Veiligheid op het water: ken de basisregels en houd je daaraan

Interview

Veiligheid op het water: ken de basisregels en houd je daaraan

Gepubliceerd op: 31 juli 2019- Laatste update: 31 juli 2019 14:49 uur

Op het water is het in de zomer een drukte van belang. Niet alleen binnenvaartschepen vinden er hun weg, ook talloze plezierboten zijn op pad. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. We vroegen 2 recreatievaarders wat er zo mooi is aan varen én wat ze zoal meemaken op het water.

Net kamperen, maar dan leuker

Als kind ging Femke van den Berg al met haar ouders op vakantie met de boot. ‘Mijn vader heeft een Lemsteraak, een platbodem. Daarmee hebben we vroeger heel Nederland gezien. Geweldige vakanties. Het is net kamperen, maar dan leuker.’ Tegenwoordig vaart Van den Berg vooral op de Biesbosch. ‘Mijn vaders boot ligt in de jachthaven van Drimmelen. We trekken er regelmatig op uit. Soms voor een avondje, dan voor een dagje of voor het hele weekend. Overigens vaart mijn vader lang niet altijd meer mee, maar ik overleg wel altijd of het oké is om met de boot weg te gaan.’

Bevers en ijsvogeltjes

Varen in de Biesbosch is prachtig. ‘Met de boot kunnen we overal komen, ook in de ondiepe delen. Daar is het meestal vrij rustig, waardoor je de natuur in al zijn glorie kunt bewonderen. ’s Avonds zie je bevers rondzwemmen en in ontwortelde bomen huizen vaak ijsvogeltjes.’ Ook de rust die ze tijdens het varen ervaart, is fijn. ‘Als er genoeg wind is, kunnen we een heel mooi rondje Biesbosch zeilen. Dan hoeven we eigenlijk maar op een paar plekken een klein stukje op de motor te varen. Heerlijk rustgevend.’

Altijd alert zijn

Met welke boot je ook vaart, veiligheid is heel belangrijk. ‘Een ongeluk zit – ook op het water – in een klein hoekje’, stelt Van den Berg. ‘Naast het in acht houden van de regels – bijvoorbeeld zo veel mogelijk rechts varen, verkeer van rechts heeft voorrang en zeilboten hebben voorrang op motorboten – draait het uiteindelijk ook om opletten. Kijk om je heen wat er gebeurt en anticipeer daarop. Natuurlijk kun je kletsen met je passagiers, maar als je aan het roer staat, moet je gewoon alert zijn.’

Bijna een aanvaring

Van den Berg heeft het vaak bijna fout zien gaan. ‘Laatst nog zag ik 2 bootjes die achter elkaar aan voeren. De roerganger van de voorste boot was alert en minderde tijdig vaart toen hij zag dat hij ergens niet in kon varen. De achterste boot had dat te laat door en knalde op een haar na tegen de voorste boot aan. En dat terwijl bij hem op de boot 2 kinderen voorop zaten met hun benen buiten boord. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd bij een botsing.’ Haar belangrijkste tip voor iedereen die weleens met een boot vaart: ‘Ken de basisregels en houd je daaraan.’

Aan dek leren lopen

Ook Daphne d’Achard kreeg het zeilen met de paplepel ingegoten. Haar vader en oom deden mee aan wedstrijden, zelf heeft ze aan dek leren lopen. ‘We hebben altijd boten gehad, steeds een beetje groter. De vakanties uit mijn jeugd bestonden uit varen op de Grevelingen. Dat deden we met 7 à 8 boten van een touringclub. Alle kinderen konden dan heerlijk samen spelen.’ Tijdens het seizoen maakt het gezin d’Achard minimaal eenmaal per jaar een tocht. ‘Mijn vader is geen bestemmingszeiler. We kijken waar de wind en het water ons heen brengen en als de zon ondergaat, meren we bij de dichtstbijzijnde haven aan. Dat ongewisse, dat avontuurlijke vind ik geweldig.’

Zeilboot in gareel houden

Voor haar zeilboot heeft Daphne d’Achard geen vaarbewijs nodig. Maar dat betekent niet dat er geen regels zijn. ‘Die zijn er juist wel. Vergeet niet dat je in een auto de weg moet volgen. Op het water is er geen weg; daarom zijn voorrangregels hier nog veel belangrijker. Bedenk bovendien dat je als klein mens die grote zware boten niet gemakkelijk in het gareel houdt of kunt corrigeren. Daarom raad ik iedereen een cursus aan voor je het water opgaat.’

Watercommando’s

De (voorrangs)regels consequent volgen en de juiste lichten voeren, zijn de basis voor veiligheid op het water. Daarnaast moeten kleine schepen (korter dan 20 m) in het algemeen voorrang verlenen aan grote schepen, passagiersschepen, veerponten en sleepboten. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer ze aan de stuurboordzijde in een vaargeul varen. 

Daar wil d’Achard absoluut nog een baken aan toevoegen. ‘Goed met elkaar communiceren voorkomt gevaarlijke situaties. Maak oogcontact met andere bestuurders, anticipeer op elkaar. Als je ervaring hebt, ken je de snelle commando’s die precies uitleggen hoe je iets kunt oplossen. Ben je nog niet zo ervaren, laat je dan leiden door de anderen.’

Veiligheid op het water

Hoe zorg je dat je veilig vaart op het water? Bekijk de pagina 5 tips voor veilig varen op de rijksvaarwegen voor meer informatie. Ook op de website Varen doe je samen is nuttige informatie te vinden voor een behouden vaart.

Hoe Dan?! aflevering 4 - Varen als een baas

In onderstaande video legt Rijkswaterstaatreporter Bart Kuijpers uit waar je op moet letten als je met de boot het water op gaat.

Onderliggende pagina's