Tweede leven voor kunstwerk ‘Scheepjes’ bij Prinses Beatrixsluis

Nieuwsbericht

Tweede leven voor kunstwerk ‘Scheepjes’ bij Prinses Beatrixsluis

Gepubliceerd op: 22 juli 2019- Laatste update: 22 juli 2019 16:53 uur

Veel Vreeswijkers en schippers kennen het: het kunstwerk met de 20 scheepjes dat aan de pilaar van de loopbrug naar de oude bedienruimte van de Prinses Beatrixsluis hing. De pilaar werd gesloopt, maar het kunstwerk kreeg een 2e leven. Op 22 juli 2019 werd het laatste keramieken scheepje door de 2 kunstenaressen op zijn nieuwe plek aan de werkloods van het sluiscomplex gehangen.

Het kunstwerk van 20 scheepjes die tussen de 50 en 90 cm groot zijn, is gemaakt door Nieuwegeinse kunstenaressen Betty de Groot en Jacqueline Tijssen. In 1999 maakten zij samen met een aantal andere Nieuwegeinse kunstenaars kunst in een paar zeecontainers bij de sluis. Dit was ter gelegenheid van de oplevering van het (nu verwijderde) bediengebouw en de loopbrug. Zij maakten toen een soort letterbak met schepen van klei. Rijkswaterstaat gaf de keramisten daarna opdracht om 20 schepen te vervaardigen.

Tot verbazing en vreugde verdwenen scheepjes niet in container

De scheepjes raakten onlosmakelijk verbonden met het sluiscomplex. Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk vroegen Betty de Groot en Jacqueline Tijssen dan ook om mee te denken over een reddingsplan en een geschikte nieuwe plek. Jacqueline Tijssen: ‘Tot onze grote verbazing en vreugde verdwenen de scheepjes niet in een afvalcontainer. De oude werkloods werd de nieuwe plek. Onze zorg was of de scheepjes de tand des tijds hadden doorstaan. Groot was onze opluchting toen bleek dat, op een enkel haarscheurtje na, de scheepjes nauwelijks te lijden hadden gehad.’

Een optocht van hier naar daar

De scheepjes zijn van het beton gezaagd en te drogen gelegd, waarna De Groot en Thijssen aan de slag konden met schoonmaken, repareren en opnieuw in de botenlak zetten. Betty de Groot: ‘Het was heerlijk om na 20 jaar je werk weer onder handen te nemen. We werden weer helemaal trots op onze prestatie van toen. En eerlijk is eerlijk, het werden ook gezellige bijkletsdagen.’ De scheepjes zijn voorzichtig en in samenspraak met De Groot en Thijssen op hun nieuwe plek gehangen. Verheugd kijken beide naar de nieuwe opstelling: ‘Wat zijn we blij dat het behouden is! Nu vormen de scheepjes samen niet meer een zeil, maar een optocht van hier naar daar.'

Onderliggende pagina's