Start onderhoud Eefdesebrug over Twentekanaal

Nieuwsbericht

Start onderhoud Eefdesebrug over Twentekanaal

Gepubliceerd op: 26 juli 2019- Laatste update: 26 juli 2019 15:17 uur

Aannemer BAM Infra begint op 29 juli 2019 in opdracht van Rijkswaterstaat met het onderhoud aan de Eefdesebrug over het Twentekanaal. De werkzaamheden duren tot het eind van het jaar. Van 9 september tot 18 november 2019 wordt de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en lokaal omgeleid.

Hinder voor het verkeer

Vanaf maandag 9 september 2019 wordt de brug 10 weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, tot 18 november 2019. Gemotoriseerd verkeer, waaronder landbouwverkeer en openbaar vervoer (buslijn 81), wordt tijdens de afsluiting omgeleid via de Polbrug in de provinciale weg (N348). Fietsers en voetgangers kunnen de Eefdesebrug wel blijven gebruiken. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van de brug bij Sluis Eefde (Kapperallee). De scheepvaart ondervindt weinig hinder van het onderhoud aan de Eefdesebrug.

Werkzaamheden Eefdesebrug

Tijdens het onderhoud wordt onder andere het betondek van de rijbaan en de fietspaden gerepareerd en een nieuwe asfaltlaag aangebracht. Daarnaast vinden onderhoudswerkzaamheden plaats aan de stalen hangers tussen de boog van de brug en het brugdek, aan de leuningen, aan de betonnen boogconstructie en aan de steunpunten waarop de brug rust. Ook wordt de brug opnieuw geschilderd.

Chroom-6

Uit onderzoek blijkt dat er op de Eefdesebrug, net als op veel andere bruggen, in het verleden met verf is gewerkt waar chroom-6 in zit. Dit zit met name op de stalen onderdelen van de brug: leuningen, hangstaven en de opleggingen. Het normale gebruik van de brug is ongevaarlijk, maar bij het plegen van onderhoud moeten door de onderhoudsaannemer maatregelen worden genomen. Waar nodig wordt de oude verf verwijderd. De aannemer die het werk uitvoert neemt passende veiligheidsmaatregelen om te zorgen dat er geen risico’s zijn op gevaarlijke blootstelling aan chroom-6 voor medewerkers, weggebruikers, omwonenden en het milieu.

Veelgestelde vragen zijn terug te vinden op de pagina Rijkswaterstaat en chroom-6.

Onderliggende pagina's