Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen tijdens hitte

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen tijdens hitte

Gepubliceerd op: 22 juli 2019- Laatste update: 22 juli 2019 14:46 uur

Rijkswaterstaat neemt komende dagen extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf dinsdagochtend 23 juli 2019 om 10 uur wordt het hitteprotocol in werking gesteld.

Het hitteprotocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Zo schakelt Rijkswaterstaat voor alle weggebruikers die langs de snelwegen stranden direct een berger in. De berger zorgt ervoor dat de weggebruiker zo snel mogelijk naar een veilige locatie met voorzieningen, zoals een tankstation of parkeerplaats, wordt gebracht.

Tips voor weggebruikers bij hitte

Het advies aan de weggebruikers is zich goed voor te bereiden en alert te zijn bij hitte. Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen. Daarnaast is het ook handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen als men bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht.

Kans op bermbranden

Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden. Vooral bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk. Rijkswaterstaat roept weggebruikers met klem op om hun sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden. Niet alleen omdat afval dumpen verboden is, maar zeker ook omdat afval met het warme weer snel brand kan veroorzaken.

Wanneer je onderweg een bermbrand ontdekt, zoek dan een veilige plaats zoals een parkeerplaats of tankstation en bel 112 of de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Kan het asfalt tegen hitte

Het asfalt op de rijkswegen is goed bestand tegen hoge temperaturen. Het wegdek is voornamelijk van zoab (zeer open asfaltbeton) voorzien. Zoab heeft een open structuur. Daardoor loopt de temperatuur van het wegdek minder snel op en zijn er geen maatregelen nodig om de weg te koelen. Wil je weten hoe warm het wegdek nu is? Bekijk dan onze strooikaart.

Onderliggende pagina's