Kijkavond migratie van vleermuizen op de Houtribdijk; 23 augustus 2019

Nieuwsbericht

Kijkavond migratie van vleermuizen op de Houtribdijk; 23 augustus 2019

Gepubliceerd op: 24 juli 2019- Laatste update: 24 juli 2019 15:56 uur

De Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen is een belangrijke hotspot voor de ruige dwergvleermuis. De dieren gebruiken het 25 km lange object als navigatiemiddel bij hun trek tussen Oost-Europa en West-Europa.

Dat doen ze 2 keer per jaar: in mei en augustus. Op vrijdag 23 augustus 2019, tijdens de Nacht van de vleermuis, organiseren ecologen van Rijkswaterstaat een kijkavond op de Houtribdijk.

Houtribdijk hotspot in internationale vleermuismigratie

Vanwege de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk heeft Rijkswaterstaat de migratie van de dwergvleermuizen nauwlettend gemonitord. De aannemer en Rijkswaterstaat gebruikten de monitoringsgegevens als input om te zorgen dat de dijkversterkingswerkzaamheden de migratie niet zou verstoren.

Uit het onderzoek blijkt wat onderzoekers al langere tijd vermoedden: de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is een belangrijke hotspot in de internationale vleermuismigratie tussen gebieden in Finland en Rusland naar Nederland en Groot-Brittanniƫ. De beestjes gebruiken het IJsselmeergebied waarschijnlijk om aan te sterken.

Kijknacht vrijdag 23 augustus 2019

Tijdens de kijknacht op vrijdag 23 augustus 2019 vertellen ecologen meer over deze bijzondere vleermuismigratie. Dit doen we op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk. We beginnen met een korte film en introductie over de vleermuizen, en dan met name de ruige dwergvleermuis. Vervolgens vertellen we over de aanpak en resultaten van de onderzoeken langs de dijk afgelopen jaren. Tenslotte pakken we de kijkers en batdetectors om vanaf Trintelhaven de migrerende vleermuizen te aanschouwen en te beluisteren.

Programma kijkavond Houtribdijk

  • 20.30 uur: Verzamelen bij restaurant Checkpoint Charlie op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Er is voldoende parkeergelegenheid.
  • 21.00 uur: Start programma (film en toelichting en vervolgens de monitoring).
  • 22.30 uur: Einde.

Wij zorgen voor koffie en thee. De kijkavond is ook toegankelijk voor kinderen. Let op: bij slecht weer vliegen de vleermuizen niet en wordt de excursie afgelast. In dat geval ontvangt u tijdig bericht per e-mail.

Aanmelding kijknacht gesloten

U kunt zich helaas niet meer aanmelden. Het is, gezien het grote aantal deelnemers, niet mogelijk om de kijkavond zonder aanmelding te bezoeken.

Onderliggende pagina's