Ruim baan voor vleermuizen tijdens werkzaamheden A2 28 juni-1 juli 2019

Werkzaamheden

Ruim baan voor vleermuizen tijdens werkzaamheden A2; 28 juni-1 juli 2019

Gepubliceerd op: 25 juni 2019- Laatste update: 25 juni 2019 16:43 uur

Aankomend weekend (vrijdag 28 juni 19.00 uur tot maandag 1 juli 2019 05.00 uur) voert Rijkswaterstaat voor het 4e weekend onderhoudswerkzaamheden uit aan de snelweg A2 tussen Holendrecht en de Leidsche Rijntunnel.

In dit weekend zijn er tussen Breukelen en Maarssen minder rijstroken beschikbaar voor het doorgaande verkeer in verband met de werkzaamheden aan de A2 tussen Holendrecht en de Leidsche Rijntunnel. Tijdens voorbereidingen van deze werkzaamheden bleek de duiker bij Stichtse Vecht een oversteekplaats grote aantallen beschermde vleermuizen. Rijkswaterstaat houdt daar bij de werkzaamheden rekening mee door onder andere de bouwverlichting aan te passen.

Uniek natuurtafereel onder de Utrechtse A2

Uit het natuuronderzoek voorafgaand aan de werkzaamheden bleek dat beschermde vleermuizen zoals watervleermuizen, meervleermuizen, laatvliegers en dwergvleermuizen de duiker van Rijkswaterstaat als oversteekplaats gebruiken tussen Haarzuilens en Haarrijn. Vleermuizen passeren rijkswegen bij voorkeur via donkere locaties. In het licht van koplampen en lantaarnpalen zijn vleermuizen kwetsbaar voor roofdieren, zoals de uil.

Ook boven de duiker, die 2 waterwegen met elkaar verbindt, vindt onderhoud plaats. Doordat er gewerkt wordt met een ecologisch werkprotocol kunnen de werkzaamheden doorgaan zonder dat het werk de vleermuizen verstoord. Zo letten we bijvoorbeeld op het gebruik van de bouwverlichting ter hoogte van de duiker.

Afsluitingen wegwerkzaamheden A2

Dit weekend zijn op- en afrit (5) Breukelen van de snelweg A2 in de richting van Utrecht afgesloten voor al het verkeer. Evenals parkeergelegenheid Haarrijn, gelegen langs de A2 in de richting van Utrecht. Weggebruikers dienen door omleidingen en de beschikbaarheid van minder rijstroken rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten. De omleidingen worden met gele borden aangegeven.

Rijkswaterstaat doet er alles aan om hinder voor weggebruikers te beperken. Daarom zijn tijdens de werkweekenden altijd 3 van de 5 rijstroken beschikbaar, waardoor doorgaand verkeer mogelijk blijft. Het verkeer wordt omgeleid wanneer een op- en afrit gesloten is.

Groot onderhoud snelweg A2 hard nodig

Het asfalt op de snelweg A2 tussen Holendrecht en de Leidsche Rijntunnel is na 8 jaar intensief gebruik verouderd en hard aan onderhoud toe. Na het groot onderhoud kan de A2 weer jaren mee. Tijdens het groot onderhoud vervangt Rijkswaterstaat onder meer asfalt en voegovergangen. De buitenste rijstroken en de vluchtstrook tussen Holendrecht en Maarssen krijgen nieuw asfalt. Tussen Maarssen en de Leidsche Rijntunnel krijgt de hele rijbaan nieuw asfalt. Daarbij herstelt Rijkswaterstaat oneffenheden in het wegdek.

Meer informatie wegwerkzaamheden A2

Voor actuele informatie over werkzaamheden kijk op de pagina Geplande wegwerkzaamheden of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

Onderliggende pagina's