Publieksdag archeologie bij A12 een succes

In Beeld

Publieksdag archeologie bij A12 een succes

Gepubliceerd op: 21 juni 2019- Laatste update: 21 juni 2019 13:13 uur

In Didam, waar straks een nieuwe aansluiting op de snelweg A12 komt, deden archeologen onlangs interessante opgravingen. Bij industrieterrein Kollenburg ontdekten zij een nederzetting uit de Late IJzertijd. 18 mei 2019 organiseerde Rijkswaterstaat een publieksdag archeologie. Met succes: zo’n 300 mensen kwamen de opgravingen in het echt bekijken.

De leerlingen uit groep 6/7 van basisschool De Expeditie in Didam kregen vrijdag al een voerproefje op de archeologische locatie. Gevolgd door de brugklassers van het Candea College in Duiven. Zij brachten een bezoek aan de vindplaats van de nederzetting.

Boeiende verhalen Late IJzertijd

Over het algemeen spreken sporen van palen van boerderijen en resten van waterputten niet per se tot de verbeelding van een 9- of 10-jarige. Maar de archeologen wisten de leerlingen flink te boeien met hun enthousiaste verhalen over de mensen en dieren die zo’n 2.000 jaar geleden op de plek leefden. Naast luisteren, gingen de leerlingen ook zelf op onderzoek uit. Veel van hen kwamen vol trots terug met gevonden scherven.

Archeologische hoogstandjes

De dag erna was het gebied toegankelijk voor iedereen. Vanaf de start om 10.00 uur was er meteen veel publiek. Er werd enthousiast gereageerd op de locatie, de originele werklocatie van de archeologen. Hoe woonden de mensen in Late IJzertijd in deze omgeving? Dat werd de meest gestelde vraag.

Vragen project ViA15

Bezoekers verbaasden zich erover dat de gevonden voorwerpen in zo’n goede staat waren. Kinderen konden onder vakkundige begeleiding voor even zelf archeoloog zijn. Hun vondsten mochten ze mee naar huis nemen. Op de zaterdag waren ook medewerkers van Rijkswaterstaat aanwezig. Zij beantwoordden de vragen van bezoekers te beantwoorden. En die gingen niet alleen over de archeologische werkzaamheden. Van planning tot natuur, stikstof, de verbreding van de A12 en archeologische vondsten die eerder al naar boven kwamen bij Bemmel; alles kwam voorbij.

Ook de regionale media waren erbij op vrijdag en zaterdag. Lees en bekijk de reportages van de De Gelderlander en Omroep Gelderland.

Meer nieuws A12/A15: doortrekken knooppunt Ressen-Oudbroeken (ViA15)

Onderliggende pagina's