Laatste loodjes voor bouw Sluis Operatie Centrum in IJmuiden

Interview

Laatste loodjes voor bouw Sluis Operatie Centrum in IJmuiden

Gepubliceerd op: 13 juni 2019- Laatste update: 13 juni 2019 11:44 uur

Het Sluis Operatie Centrum nadert zijn voltooiing. De buitengevel van het hoofdgebouw is gereed en wordt na de zomer van een noodtrap en stalen bordes voorzien. De lokale bediengebouwen krijgen vlak na de zomervakantie de stoere geribbelde gevel die het hoofdgebouw ook heeft.

Het opvallende hoofdgebouw van het Sluis Operatie Centrum (SOC) bij de nieuwe zeesluis IJmuiden ziet er steeds mooier uit. Projectleider Steffan Haver van onderaannemer IBB Kondor is blij dat de gevel nu klaar is. ‘We hebben een speciale, grillige ribbelstructuur aangebracht, wat het gebouw de uitstraling geeft van een rots in de branding. Makkelijk was dit niet, omdat we de gevelplaten blind moesten bevestigen. Maar het is ons gelukt: ze passen naadloos in elkaar en vormen één geheel.’

Sluis Operatie Centrum opvallende verschijning

Wat nog volgt zijn stalen elementen die aan de gevel worden bevestigd: een noodtrap en een bordes voor de glazenwassers. ‘Ook hier schuwen we het opvallende uiterlijk niet. Zowel de trap als het bordes krijgen een knalrode kleur. Heel stoer, net als de geribbelde gevel zelf.’ Ook bijzonder is de hoek van 15 graden waarin het SOC is gebouwd. Door deze lichtgebogen helling richting sluis hebben de sluiswachters bovenin geen last van de weerspiegeling van de zon op het water in de ramen.

Binnenkant op orde

In het hoofdgebouw is het nu nog een kwestie van de binnenkant op orde brengen. Haver: ‘Dat betekent dat we nu druk bezig zijn met het sanitair, waarna we gaan schilderen en behangen. Ook komt er zonwering aan de binnenzijde van de beglazing. De vloerbedekking, die de architect in een speciaal patroon heeft ontworpen, volgt later. Dan zijn de sluisgebonden installaties afgemonteerd en is er dus veel minder risico op schade.’

Kopieën van hoofdgebouw

Ook wordt er nog volop aan twee lokale bediengebouwen gewerkt, direct bij de sluisdeuren zelf. Deze bediengebouwen worden alleen in het geval van onderhoud en/of calamiteiten gebruikt. ‘Deze ruimtes worden als het ware een kleine kopie van het hoofdgebouw, aldus Haver. ‘De gebouwen krijgen vlak na de bouwvak dezelfde robuuste, geribbelde gevel als het hoofdgebouw en staan ook in een hoek van 15 graden, net als hun grote broer.’'Niet dat de helling hier een functie heeft', legt Haver uit. ‘De bediengebouwen zijn onbemand, dus er is niemand die last heeft van weerkaatsend licht vanaf het water. De helling is hier dan ook puur esthetisch.’

Montage sluisinstallaties

Als het gebouw waterdicht is gemaakt, volgt nog de montage van de sluisinstallaties. Dat zal een stuk sneller gaan dan in het hoofdgebouw, schat Haver in. ‘We hebben de montage in het hoofdgebouw er al op zitten, dus we weten nu goed wat eventuele knelpunten zijn.’ Na de zomer van 2019 is het SOC echt voltooid. ‘Wat in een later stadium nog volgt, is dan de aanleg van infrastructuur rondom het centrum en het testen. Maar daar is voorlopig nog geen sprake van.’

Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis

Onderliggende pagina's