Fietspad weer open op de Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen)

Nieuwsbericht

Fietspad weer open op de Houtribdijk (Lelystad-Enkhuizen)

Gepubliceerd op: 28 juni 2019- Laatste update: 28 juni 2019 12:12 uur

Vanaf 28 juni 2019 kunnen fietsers weer gebruikmaken van het fietspad over de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Een deel van de 25 km lange verbinding dwars door het IJsselmeergebied was sinds december 2017 gesloten in verband met de versterking van de Houtribdijk.

Uitzicht IJsselmeer

Jan de Reus, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Flevoland: ‘Als wegbeheerder zijn we blij dat het fietspad tijdig is opgeleverd. Goed nieuws voor de fietsforensen, maar zeker ook voor de vele fietsrecreanten die dankzij de Houtribdijk kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer.’

Houtribdijk bestand tegen zware stormen

Tot medio 2020 versterkt Rijkswaterstaat de Houtribdijk over een lengte van zo’n 25 km, zodat deze zware stormen kan weerstaan en zo het water van het Markermeer en IJsselmeer nog beter in toom kan houden. De dijkversterking wordt deels uitgevoerd met grote zandpakketten en deels – tussen Lelystad en Trintelhaven – met breuksteen en gietasfalt. Het fietspad was tijdelijk afgesloten om de steenversterking veilig aan te brengen aan de IJsselmeerzijde.

De eerste die 28 juni over de deels vernieuwde route fietste, was Dirk de Vries (75), een fanatieke en inmiddels bekende wielrenner uit het Noord-Hollandse Wervershoof. Voor De Vries is de Houtribdijk een van de belangrijke stukken in het ‘rondje IJsselmeer’, die onder andere via Friesland en de Afsluitdijk voert. Hij maakte de afgelopen jaren dan ook veel gebruik van de speciale Houtribdijk-pendeldienst. ‘Vanaf nu kan ik de Houtribdijk weer helemaal op eigen kracht doen.’ In augustus 2019 hoopt De Vries zijn 1000e tour rond het IJsselmeer te fietsen.

Foto: © Fotostudio Wierd in opdracht van Rijkswaterstaat

Pendeldienst 7.000 keer gebruikt

De pendeldienst langs de werkzaamheden was sinds de afsluiting 24 uur per dag beschikbaar. Het busje vervoerde – afhankelijk van het seizoen – soms enkele fietsers per dag, en op andere momenten wel 100 fietsers. Tijdens de zomervakantie van 2018 was de Houtribdijk tijdelijk geheel open voor fietsers. In totaal heeft de fietspendelbus 7.000 fietsers over de Houtribdijk vervoerd.

Samen werken aan een veiliger Nederland

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Experts van Rijkswaterstaat, de waterschappen, markt en kennisinstituten staan aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Omdat Nederland een ramp voor wil zijn, hanteren we strenge veiligheidsnormen voor onze dijken. Meer dan 1.100 km aan dijken en bijna 500 sluizen en gemalen moeten worden aangepakt. Verspreid over 300 projecten in heel Nederland, langs de kust, de grote rivieren en meren. Dankzij meer dan 70 innovaties realiseren we onze projecten slimmer, goedkoper en met minder hinder voor omgeving. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma trekt voor deze dijkversterkingsoperatie 7,4 miljard euro uit.

Onderliggende pagina's