De hitte de baas

Interview

De hitte de baas

Gepubliceerd op: 28 juni 2019- Laatste update: 28 juni 2019 16:45 uur

Ook tijdens deze warme periode zorgen medewerkers van Rijkswaterstaat voor veiligheid en een goede doorstroming op de weg en op het water. Hoe ze met de hitte omgaan? Weginspecteur Michael van Vliet en mobiel verkeersleider Michael Maasland vertellen over ‘rijwind van vrachtwagens’ en ‘rood aangelopen recreatievaarders’.

Warm asfalt

Van Vliet: ‘Als we in de auto zitten, hebben we door de airco geen last van de warmte. Buiten is het een ander verhaal. Bij een incident staan we op asfalt, waardoor de gevoelstemperatuur al gauw 10 tot 15 graden warmer is. Ook de rijwind van het verkeer en met name vrachtverkeer, zorgt voor een extra warme luchtstroom. Daarnaast dragen we een lange broek en een jas met lange mouwen die we vanwege de veiligheid niet uit kunnen doen.’

Maar hoe gaat weginspecteur Van Vliet hiermee om? ‘Als het mogelijk is, zoeken we tijdens een incident de schaduw op. Dat kan bijvoorbeeld als we bij een viaduct of in een tunnel staan. Bij een groter incident dat lang duurt, kunnen we eventueel om aflossing vragen, zodat we de koelte weer even op kunnen zoeken. Lukt dat niet, dan kan een petje helpen om de schedel te beschermen. En zonnemelk smeren en veel water drinken natuurlijk.’

Vaarwind

Mobiel verkeersleider Michael Maasland: ‘Op het schip hebben we airco en doen we de zonwering omlaag om de warmte buiten te houden. Ook ruilen we de wat dikkere werkkleding in voor de wat dunnere broek en shirt met korte mouwen. Zeker als je op een open schip staat, is zonnemelk smeren het devies. Met het schip in beweging blijven werkt heel verkoelend. Vaarwind om je heen maakt het namelijk een stuk aangenamer. Maar boven alles: blijven drinken! De dozen met water zijn niet aan te slepen.’

Maasland komt de gekste dingen tegen op het water. ‘Laatst zagen we een boot met een groot biervat erop. Zolang de schipper niet dronken is, is dat prima. Anders roepen we de politie erbij. Recreanten staan soms met ontbloot bovenlijf op de boot en zijn helemaal rood aangelopen van de zon. Als ik zie dat iemand flink aan het verbranden is, zeg ik er weleens wat van. Zeker als het kinderen betreft. Over het algemeen is de sfeer op het water op een zonnige dag heel goed. ‘Hoe heter, hoe drukker’, lijkt het wel. Mensen hebben een leuke tijd. Dat merk je.’

Onderliggende pagina's