Puntdeuren 2e sluiskolk Eefde geplaatst

In Beeld

Puntdeuren 2e sluiskolk Eefde geplaatst

Gepubliceerd op: 24 mei 2019- Laatste update: 24 mei 2019 16:59 uur

Afgelopen zaterdag 18 mei 2019 heeft aannemerscombinatie Lock to Twente de puntdeuren geplaatst aan de westzijde van de nieuwe sluiskolk in Eefde. In onderstaande film is te zien hoe de puntdeuren zijn vervoerd, ingehangen en gemonteerd.

Plaatsing puntdeuren nieuwe sluis Eefde Naast de monumentale sluis in Eefde komt een tweede sluiskolk. Dit is de eerste sluis in Nederland met een combinatie van een segmentdeur en puntdeuren. Voor het zicht op het monument, komen de puntdeuren niet boven het maaiveld uit. De deuren zijn gemaakt in de fabriek van Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel. Het maken an de puntdeuren duurde 18 weken. De deuren worden per schip vervoerd naar Eefde. Elke puntdeur weegt ongeveer 53.000 kilo. Na een reis van 16 uur varen de puntdeuren het sluizencomplex Eefde binnen. Bij de sluis staat een hijskraan klaar om de deuren in de nieuwe sluiskolk te hijsen. De sluisdeuren zijn 13,4 m hoog en 7,7 m breed. De deuren worden vanuit de bestaande sluiskolk in de bouwkolk getakeld en stuk voor stuk ingehesen. De deur wordt aan één kant opgetild, zodat die verticaal in de sluis gehangen kan worden. Als een sluisdeur op het draaipunt staat, wordt de halsbeugel gesloten. Plaatsing per puntdeur duurt ongeveer 2 uur. Aan de andere kant van de kolk komt een segmentdeur. Over deze unieke deur meer in een volgende video.

Inhangen en monteren puntdeuren

Zaterdag 18 mei rond 06.30 is het schip met de sluisdeuren de sluis ingevaren. Rond 09.00 uur werd de eerste deur ingehesen en daarna gemonteerd. Omstreeks 13.00 uur hingen beide deuren op hun plek. Na demontage van de hijskraan waren de werkzaamheden rond 16.00 uur klaar.

Levering deuren 2e sluiskolk Eefde

De puntdeuren zijn ontworpen en gemaakt door Hollandia Infra. Donderdag 16 mei vertrokken de deuren per schip vanaf de fabriek in Krimpen aan den IJssel. Na 16 uur varen kwamen de deuren aan bij deĀ sluis Eefde.

Onderliggende pagina's