Publieksdag archeologie op locatie Didam-Kollenburg

Nieuwsbericht

Publieksdag archeologie op locatie Didam-Kollenburg

Gepubliceerd op: 09 mei 2019- Laatste update: 09 mei 2019 14:38 uur

Als voorbereiding op de doortrekking van de snelweg A15 en verbreding van de snelweg A12 vinden er verschillende archeologische onderzoeken plaats.

Om een beeld te geven hoe dat in zijn werk gaat, organiseert Rijkswaterstaat op zaterdag 18 mei 2019 een publieksdag rond de archeologische opgravingen op locatie Didam-Kollenburg (nabij Zevenaar). Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Toegang is gratis.

Op Kollenburg zijn sporen gevonden van een nederzetting uit de late ijzertijd (250 tot 0 jaar voor Christus). Archeologen hebben resten van boerderijen kunnen traceren. Eén van de huizenplattegronden is op de open dag te zien. Daarnaast zijn er ook vondsten gedaan die een beeld geven van het dagelijkse leven van toen, zoals aardewerk, weefgewichten, dierlijke botten en resten van een glazen armbandje.

Tijdens de publieksdag nemen de archeologen de bezoekers mee in de voorgeschiedenis van Kollenburg en vertellen zij over het archeologische werk en de opgraving. Voor kinderen is er een opgravingsput nagebootst, waar zij vondsten kunnen opgraven of met een metaaldetector kunnen oppiepen onder begeleiding van een archeoloog.

Praktische informatie publieksdag

  • Datum: zaterdag 18 mei 2019
  • Locatie: Didam-Kollenburg, Kollenburgweg (nabij Zevenaar). De ingang van het opgravingsterrein is aan de Kollenburgweg ter hoogte van huisnummer 12. 
  • Tijdstip: 10.00 tot 16.00 uur 
  • Toegang: gratis 
  • Vervoer/parkeren: wij adviseren om op de fiets te komen. Via de Kollenburgweg is de locatie goed te bereiken. Komt u met de auto, dan is er voldoende parkeergelegenheid op Bedrijventerrein Kollenburg.

Project ViA15

Het Rijk en provincie Gelderland gaan de snelweg A15 12 km doortrekken en aansluiten op de snelweg A12. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Deze uitbreiding van het wegennet de verbreding van de A12 en de A15 en verbeteren ook de regionale doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Nijmegen/Arnhem, de Liemers en de Achterhoek. Dat komt de regionale economie en de werkgelegenheid ten goede. Verkeer kan naar verwachting in de periode 2022-2024 voor het eerst over de nieuwe weg rijden.

Onderliggende pagina's