Proef handhaving negeren rood kruis met slimme camera

Nieuwsbericht

Proef handhaving negeren rood kruis met slimme camera

Gepubliceerd op: 20 mei 2019- Laatste update: 20 mei 2019 13:06 uur

Het negeren van rode kruizen op de snelweg is een groot risico voor de verkeersveiligheid. Een rood kruis staat bijvoorbeeld boven de weg als de spitsstrook gesloten is, vanwege een incident of omdat er werkzaamheden plaatsvinden. De rode kruizen worden dagelijks genegeerd door weggebruikers.

Sinds 2015 kan een aantal weginspecteurs met BOA-status een proces-verbaal uitschrijven langs de weg als automobilisten een rood kruis negeren. Op 27 mei 2019 starten het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat een nieuwe proef waarbij handhaving via een slimme camera plaatsvindt.

Proef slimme camera A28

'Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg,' zegt David van Baarle, directeur Wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. 'Ze staan er voor de veiligheid van de automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.'

Om de pakkans te vergroten en het aantal overtredingen terug te brengen, starten het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat een proef met handhaving met behulp van een slimme camera. De camera is geplaatst langs de snelweg A28 bij Amersfoort en legt overtreders vast op beeld. De beelden worden vervolgens uitgelezen door een weginspecteur en bij een geconstateerde overtreding wordt een proces-verbaal uitgeschreven.

Meer informatie negeren van rode kruizen

Lees voor meer informatie het persbericht over de proef handhaving negeren rood kruis van het Openbaar Ministerie. Lees ook de blog van weginspecteur Marcel over zijn ervaring met het negeren van rode kruizen door weggebruikers.

Onderliggende pagina's