Mammoetresten gevonden bij werkzaamheden Doesburg

Nieuwsbericht

Mammoetresten gevonden bij werkzaamheden Doesburg

Gepubliceerd op: 22 mei 2019- Laatste update: 22 mei 2019 17:15 uur

Tijdens het baggeren van de zwaaikom in het Zwarte Schaar in Doesburg heeft de aannemer een bijzondere vondst gedaan. Er zijn 2 botten van een volwassen mammoet opgegraven.

De archeologische dienst is ingeschakeld en heeft de botten meegenomen. Na onderzoek blijkt dat het om 2 bekkenhelften van een mammoet gaat, die naar schatting tussen de 40.000 en 100.000 jaar oud zijn. De werkzaamheden voor de zwaaikom in Doesburg zijn weer hervat.

Mogelijk meer mammoetresten

De mammoetbotten, die ooit 1 bekken vormden, zijn beschadigd maar goed herkenbaar en in totaal 1,40 m breed. De archeologen geven aan dat er naar verwachting meer resten van mammoeten in de grond van het IJsseldal liggen: 'Het IJsseldal is één van de grootste mammoetkerkhoven ter wereld. Op grote diepte liggen mammoeten, neushoorns en steppewisenten. Door de natheid blijven ze goed bewaard', zegt archeoloog Michel Groothedde. Omroep Gelderland heeft een reportage gemaakt over de vondst van de mammoetbotten.

Werkzaamheden zwaaikom Zwarte Schaar

Om de veiligheid en doorstroming voor het scheepvaartverkeer op de IJssel te verbeteren, brengt Rijkswaterstaat een zwaaikom aan zodat schepen kunnen keren in het Zwarte Schaar. De werkzaamheden aan de haven het Zwarte Schaar zijn in november 2018 gestart en worden in de loop van 2019 afgerond.

Onderliggende pagina's