Een verkeersstop voor een betere doorstroom

Interview

Een verkeersstop voor een betere doorstroom

Gepubliceerd op: 10 mei 2019- Laatste update: 10 mei 2019 09:30 uur

Files worden langer en langer. Een probleem waar met man en macht tegen gestreden wordt. Die strijd is te volgen in de meerdelige serie Strijd Tegen de File van AVROTROS. Donderdag 9 mei 2019 kwam in de serie de verkeersstop aan bod. Een middel dat Rijkswaterstaat kan inzetten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Maar wat is zo’n verkeersstop precies? En wanneer zet je hem in?

Medewerker operationele advisering Jan Burger

Nederland heeft het dichtste snelwegennet van Europa. Al die vierkante kilometers asfalt, ontelbare verkeersborden, verlichting en andere infrastructuur vragen een hoop onderhoud. Voor dat onderhoud huurt Rijkswaterstaat aannemers in. Maar ja. Ga jij als aannemer maar eens een matrixbord vervangen terwijl het verkeer met 130 km/h langs je zoeft. Geen pretje.

Gevaarlijke situaties voorkomen

Medewerker operationele advisering Jan Burger schetst de situatie: 'Je rijdt ’s avonds van een etentje naar huis. En terwijl je onder een portaal doorrijdt waar werkzaamheden worden verricht, valt er een stuk metaal naar beneden. Met hoge snelheden komt dat dwars door je voorruit heen. Een verkeersstop is er precies om die gevaarlijke situaties te voorkomen.'

Niet langer dan 15 minuten dicht

Met een verkeersstop zetten weginspecteurs het verkeer rond werkzaamheden of een incident, denk aan een stuk hout of metaal op de weg, voor een korte periode stil. Vaak gebeurt dit bij geplande werkzaamheden. Er zijn dan al een aantal rijstroken dicht, zodat we aan de slag kunnen. Voor de zaken die boven de open rijstrook uitgevoerd worden gaat de weg even dicht. Maar nooit langer dan 15 minuten.

Groen licht van de verkeerscentrale

Voordat we de verkeersstop uitvoeren, leggen we altijd contact met de verkeerscentrale. 'We controleren of we verantwoord de weg kunnen afsluiten’, legt Burger uit. ‘Als er files staan of er een omleidingsroute langs de werkplek komt, gaat de verkeersstop meestal niet door. Dat zorgt voor te veel oponthoud. Daarom controleren we bij de centrale of we de verkeersstop mogen inzetten. Bij groen licht gaan we aan de slag om het verkeer stil te zetten.'

Altijd met zijn 2 weginspecteurs

Dat stilzetten is een gevaarlijke klus. Burger legt de werkwijze uit: 'We staan al ver voor de werkzaamheden klaar. In 100 m kun je namelijk het verkeer niet stilzetten. We werken altijd met 2 weginspecteurs. Meestal rijdt een van ons vooraan om verkeer af te remmen en de ander achteraan om aankomend verkeer te waarschuwen. Achter in onze voertuigen zitten grote ledborden die we gebruiken om weggebruikers duidelijk te maken dat ze moeten volgen. Als we bij de werkzaamheden aankomen, zetten we het verkeer helemaal stil. Vanaf dat moment gaan de 15 minuten in.'

Verkeersstop als laatste redmiddel

De verkeersstop is een laatste redmiddel. Een korte omleiding is eenvoudiger in te zetten en veroorzaakt minder hinder. Maar als een omleiding door een dorpskern moet, is de verkeersstop de betere optie. De afweging die gemaakt wordt: wat is de beste maatregel voor doorstroom en veiligheid?

Onderliggende pagina's