Dankzij inzet drone oliebestrijding vliegensvlug in beeld

Nieuwsbericht

Dankzij inzet drone oliebestrijding vliegensvlug in beeld

Gepubliceerd op: 16 mei 2019- Laatste update: 16 mei 2019 15:19 uur

In de Haringhaven van IJmuiden gaat het in de avond van 27 februari 2019 mis: een paar duizend liter olie loopt vanaf een schip de haven in en vervuilt het water.

Rijkswaterstaat gaat ter plaatse met een vaartuig en neemt direct maatregelen. Het is op dat moment al donker, waardoor het moeilijk is een goed beeld te krijgen van de verontreiniging. De Officier van Dienst (OvD) belt daarom zijn collega Herwin Helmstrijd met het verzoek of hij met een drone overzichtsbeelden kan maken.

Herwin is Officier van Dienst, (mobiel) verkeersleider én gecertificeerd dronepiloot van Rijkswaterstaat. Herwin heeft zijn drone altijd bij de hand en als hij tijdens zijn dienst wordt gebeld, kan hij er gelijk op uit.

Sneller maatregelen nemen

Het grote voordeel van de dronebeelden is dat Herwin en zijn collega’s in een mum van tijd de situatie kunnen beoordelen. Herwin: ‘Vanaf een vaartuig is het niet altijd makkelijk om snel een overzichtsbeeld te krijgen. Doordat je in een haven of op een rivier met een drone sneller beelden kunt genereren, kunnen we ook sneller maatregelen nemen, omdat je ziet hoe groot de verspreiding is en waar het heen stroomt.’

Toestemming om te vliegen

Als Herwin de volgende ochtend vroeg in IJmuiden aankomt, vraagt hij toestemming aan een nabijgelegen helikopterhaven of hij met zijn drone mag opstijgen. Dat is geen probleem en al snel vliegt de drone over de haven om beelden te schieten. Binnen een kwartier kan hij beoordelen of de maatregelen werken die ’s nachts zijn genomen. Zo is er een drijvend oliescherm in het water gelegd die moet voorkomen dat de olie zich verspreidt en zijn de opruimwerkzaamheden gestart. 

Uit de dronebeelden blijkt dat de maatregelen die zijn collega’s hebben genomen werken. De verontreiniging heeft zich niet verspreid.

Inzet drones in de toekomst

Sinds vorig jaar zijn de drones al enkele malen ingezet bij verontreinigingen, het is de bedoeling dit vaker te doen bij incidenten. ‘We streven ernaar dat elke regio op termijn een of meerdere dronepiloten heeft, om zo een landelijke dekking te krijgen’, aldus Herwin.

Rijkswaterstaat zoekt continu naar mogelijkheden om de inzet van drones door te ontwikkelen. In 2018 organiseerde Rijkswaterstaat voor het eerst een Drone Challenge waarbij wordt samengewerkt met marktpartijen bij het vinden van innovaties op het gebied van de inzet van drones. Begin 2020 volgt er een nieuwe Drone Challenge. Bij deze challenge wordt de focus verlegd van ‘lokaal en automatisch’ naar ‘opschalen en operationele toepassingen’ van drones.

Onderliggende pagina's