50 jaar Lauwersmeer in beeld

Nieuwsbericht

50 jaar Lauwersmeer in beeld

Gepubliceerd op: 20 mei 2019- Laatste update: 20 mei 2019 14:13 uur

Deze week is het 50 jaar geleden dat Rijkswaterstaat het Lauwersmeer afsloot. Op 23 mei 2019 is de officiële herdenking van 50 jaar Lauwersmeer. Regisseur Thom Verheul maakte ter gelegenheid van dit jubileum voor Fryslân DOK een documentaire in twee delen over het gebied en de toekomst ervan.

De toekomst van het Lauwersmeer is belangrijk, want het gebied verandert door klimaatverandering en socio-economische factoren. De regio zelf heeft een plan bedacht voor een breed gedragen en duurzame toekomst van het gebied: het Manifest Lauwerskust. Met steun van Waddenvereniging en Programma naar een Rijke Waddenzee.

De Lauwerskust verandert

In het eerste deel van de documentaire gaat het met name over de landbouw. Na de afsluiting van de Lauwerszee kwam de landbouw tot bloei in het Lauwersmeergebied. De pootaardappelen uit deze regio zijn wereldberoemd. Eén van de gevolgen van de klimaatverandering is een toename van de verzilting van het kustgebied. Daarom wordt in de toekomstvisie vanuit de regio ervoor gepleit om nu al te experimenteren met zilte en zouttolerante gewassen. Zo kan de regio haar positie als voorloper op het gebied van de landbouwproductie versterken.

Toekomstvisie Lauwerskustgebied

Op meer terreinen heeft klimaatverandering gevolgen voor het leven, wonen en werken in het Lauwerskustgebied. Ook dat komt aan bod in de documentaire. Vooral het tweede deel gaat over de overgang naar de waterstofeconomie en duurzaam toerisme. Maar er is een bedreiging: door het afsluiten van de Lauwerszee slibben de vaarwegen naar Lauwersoog en Schiermonnikoog dicht. Wat zal dat betekenen voor de economie en de manier van leven op het eiland?

Manifest Lauwerskust

In het gebied is al eeuwenlang sprake van een pioniersmentaliteit. De opstellers van de toekomstvisie geloven dan ook dat de vormgeving van de toekomst voor het gebied door en voor mensen uit het gebied moet gebeuren. Op 23 mei 2019 tijdens het symposium 50 jaar Lauwersmeer overhandigen vijf ondernemers uit het Lauwerskustgebied hun Manifest Lauwerskust aan bestuurders uit de regio (Groningen en Friesland).

Uitzendtijden documentaire Een beeld van de tijd

Op zaterdag 25 mei 2019 om 13.55 uur is het eerste deel van de documentaire, Een beeld van de tijd, te zien op NPO2. De herhaling op NPO2 wordt uitgezonden op zondag 26 mei om 13.00 uur. Omrop Fryslân zendt uit op zondag 26 mei vanaf 17.00 uur op het hele uur. Deel 2, Vooruitgang & bedreiging, is te zien op NPO2 op zaterdag 1 juni 2019 om 15.30 uur De herhaling op NPO2 is op zondag 2 juni om 13.00 uur. Omrop Fryslân volgt weer op zondag 2 juni vanaf 17.00 uur op het hele uur.

Archiefbeeld Lauwerszee

Onderliggende pagina's