‘Voorspelbaar onderhoud onmisbaar bij vervanging en renovatie-opgave’

Nieuwsbericht

‘Voorspelbaar onderhoud onmisbaar bij Vervanging en Renovatie-opgave’

Gepubliceerd op: 10 april 2019- Laatste update: 10 april 2019 14:02 uur

Om de Vervanging en Renovatie-opgave te realiseren is voorspelbaar onderhoud onmisbaar. Dat stelt Jan Slager, directeur Vervanging en Renovatie bij Rijkswaterstaat, op het congres Beheer & Onderhoud van Infrastructuur 10 april 2019 in Rotterdam. Slager riep partijen op om nog meer gebruik te maken van de mogelijkheden van data, sensoren en andere technologieën.

Programma Vervanging en Renovatie

Rijkswaterstaat moet in de komende jaren honderden bruggen, sluizen, viaducten en tunnels vervangen en renoveren. Een dergelijke grote opgave maakt dat het van zeer groot belang is om te weten wanneer onderhoud precies nodig is. De toepassing van sensoren, data en inspectiemiddelen, zoals drones, maken dit mogelijk. Deze technologieën worden steeds vaker toegepast, maar zijn nog geen vanzelfsprekendheid. Het gebruik hiervan is een aanvulling op de bestaande inspecties van het areaal (bruggen, viaducten, sluizen, enzovoort), zo benadrukte Slager.

Voordelen voorspelbaar onderhoud

Voorspelbaar onderhoud biedt veel voordelen, aldus de directeur Vervanging en Renovatie. Niet alleen leidt het tot een hogere veiligheid en betrouwbaarheid van de objecten, maar ook winst voor het milieu, door lager materiaalgebruik en minder CO2-uitstoot. Voor Rijkswaterstaat en marktpartijen biedt het kansen op betere samenwerking met ketenpartners, opbouw van kennis en uiteindelijk lagere onderhoudskosten.

Programma Vitale Assets

Het programma Vitale Assets laat zien hoe voorspelbaar onderhoud kan zorgen dat bruggen en sluizen langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. U leest hier meer over in het magazine van Rijkswaterstaat.

Onderliggende pagina's