Strijd tegen de file

Nieuwsbericht

Strijd tegen de file

Gepubliceerd op: 24 april 2019- Laatste update: 30 april 2019 15:06 uur

We zijn het in Nederland al jarenlang ‘gewend’ en toch went het tegelijkertijd nooit: de file. Talloze uren staan we stil in wat een oneindige stroom aan auto’s lijkt. Maar kan dit ook anders? De AVROTROS zoekt het uit in de vierdelige documentaire Strijd tegen de file die vanaf donderdag 25 april 2019 op NPO1 wordt uitgezonden.

Naarmate de jaren verstrijken, lijken de files ook steeds meer toe te nemen. De eerste echte file zoals wij die kennen, werd gemeld op een zonnige Eerste Pinksterdag in 1955. Knooppunt Oudenrijn vormde toen het decor voor een totale verkeersopstopping.

Bijdrage Rijkswaterstaat

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze serie. Er is onder andere uitgebreid gefilmd in de verschillende verkeerscentrales en er zijn verschillende weginspecteurs door een camerateam gevolgd bij het uitvoeren van incident- en verkeersmanagementstaken. De serie biedt zodoende een kijkje in de keuken van het dagelijkse operationele werk van onze organisatie.

De afleveringen van Strijd tegen de file zijn zien op de volgende data te zien bij NPO1 om 21.30 uur:

  • Aflevering 1: donderdag 25 april
  • Aflevering 2: donderdag 2 mei
  • Aflevering 3: donderdag 9 mei
  • Aflevering 4: donderdag 30 mei

Uitzending gemist? U kunt ze terugkijken.

Per aflevering staat steeds één file-oorzaak centraal, zoals een groot verkeersaanbod of weersomstandigheden. Naast de dagelijkse operatie, zoals verkeersmanagement en de inzet van weginspecteurs, wordt per aflevering gekeken naar de oplossingen op (middel)lange termijn en het gedrag van weggebruikers.

Zoektocht naar oplossingen

In de afleveringen worden niet alleen de problemen bespreekbaar gemaakt. Ook wordt er gekeken naar welke oplossingen er kunnen zijn. Zo onderzoekt Strijd tegen de file of er mogelijkheden zijn om de kans op ongelukken te verminderen, maar ook of we beter kunnen omgaan met onvoorspelbare weersomstandigheden. Daarnaast wordt gekeken of we het enorme verkeersaanbod kunnen oplossen met meer asfalt of dat we juist naar alternatieven moeten kijken.

Recordaantal auto’s

Naar alle waarschijnlijk komt in 2019 de 10 miljoenste auto op de weg. Om er voor te zorgen dat we allemaal in beweging kunnen blijven, is het belangrijk dat we samen in actie komen.

De TV-serie is in opdracht van AVROTROS geproduceerd door IDTV.

Onderliggende pagina's