Renovatie Waalbrug: koeien op het Keizer Karelplein

Interview

Renovatie Waalbrug: koeien op het Keizer Karelplein

Gepubliceerd op: 03 april 2019- Laatste update: 03 april 2019 14:58 uur

Tijdens de renovatie mogen vrachtwagens, touringcars en landbouwverkeer niet over de Waalbrug. En dus moet veehouder Herman Scholtens met zijn koeien via de omleidingsroute door de binnenstad rijden. Hij hoopt op begrip. ‘Het geeft niet alleen mij stress, maar ook de dieren in de aanhanger.’

Foto: © William Moore Fotografie

Eens in de tien dagen rijdt Scholtens op zijn tractor van zijn boerderij in Kekerdom naar zijn opfokbedrijf in Haalderen. Achter de tractor een paardentrailer met twee weken oude kalfjes erin, die in Haalderen mogen opgroeien. Op de terugweg neemt hij hoogzwangere koeien mee die op de boerderij kunnen kalveren. De route gaat via de Waalbrug. En daar zit voor Scholtens het pijnpunt.

Om veilig te kunnen werken heeft Team Waalbrug de rijstroken binnen de bogen nodig en mag alleen regulier autoverkeer buiten de bogen over de brug rijden. Wat betekent dat vrachtwagens, touringcars en landbouwverkeer niet meer over de brug kunnen tijdens de renovatie van de Waalbrug. ‘En daar sta je dan, als veehouder’, zegt Scholtens. ‘De omweg via de Graafseweg, Neerbosscheweg, Energieweg en De Oversteek kost me elke keer een uur extra tijd. Kostbare tijd. Maar goed, toen ik vóór de renovatie over de Waalbrug reed, trilde de tractor heen en weer. Dus de noodzaak van een renovatie zie ik wel in.’

Hard op de rem

Hij maakt zich meer zorgen over de alternatieve route. Vooral het stuk midden door de stad, via het Keizer Karelplein. Hij ziet het al voor zich: de tractor die langzaam rijdt, de stoet auto’s erachteraan, ongeduldige chauffeurs en boze blikken. Terwijl hij er dus niets aan kan doen. ‘Als mensen achter mijn tractor rijden, moet ook ik opletten. Ze willen altijd even inhalen, terwijl er nauwelijks ruimte is. Ik houd dus extra afstand tot de auto voor mij, omdat ik weet dat er regelmatig een auto tussen zal schieten. Als ik daar geen rekening mee houd, moet ik steeds hard op de rem. Dat geeft niet alleen mij stress, maar ook de dieren in de aanhanger.’

Grote machines door de stad

Zoals Scholtens zijn er meer boeren die de komende tijd dwars door de stad heen moeten. Ook de akkerbouwers die aan de ene kant van de Waal wonen en aan de andere kant hun akkers hebben. Scholtens: ‘Ze moeten wekelijks hun gewassen spuiten. Ze rijden daarvoor met grote machines door de stad heen. En later, als de oogst binnengehaald wordt, met lange aanhangers. Dan heb je het over grote transporten, maar ook zij hebben geen keuze.’

Toeristische attractie

Zelf had hij nog gedacht aan een omleidingsroute via de Waalkade. Maar vanwege het uitstel van de renovatie en de huidige renovatie van de Waalkade koos de gemeente voor een omleidingsroute. Een met dubbele rijstroken en met vrijliggende fietspaden, dat is namelijk veiliger voor fietsers en scooters. ‘Ik had het graag gedaan, via de Waalkade. Met mijn vee langs de terrasjes, zodat mensen nog eens zien waar hun melk en vlees vandaan komt.’ Hij lacht. ‘Ja, een toeristische attractie, dat zou mooi zijn geweest.’

Onderliggende pagina's