Eisen voor de inrichting van de overnachtingshaven Spijk

Nieuwsbericht

Eisen voor de inrichting van de overnachtingshaven bij Spijk

Gepubliceerd op: 18 april 2019- Laatste update: 18 april 2019 12:00 uur

Voor de inrichting van de overnachtingshaven Spijk is een Esthetisch Programma van Eisen opgesteld. Een E-PvE beschrijft hoe de haven en het gebied eromheen eruit komen te zien.

Het dorp Spijk is rechtsonder in beeld. Tussen de dijk en de rivier ligt de huidige uiterwaard de Beijenwaard. Hier wordt in de toekomst de haven gerealiseerd.

Een E-PvE noemt bijvoorbeeld waar wandelpaden komen, waar steigers naar de schepen liggen, de locatie van de picknickplaatsen en de toepassing van steenbestorting in de haven. Maar ook waar de camperplaatsen, straatverlichting en prullenbakken komen en hoe het groene gebied om de haven eruit komt te zien.

Wat is het Esthetisch Programma van Eisen?

In het E-PvE wordt de verwachte uitstraling van de haven en het materiaalgebruik beschreven. Denk aan het toepassen van composietkunststof bij loopbruggen en de verharding van paden. Het E-PvE wordt in de toekomst als welstandskader gebruikt bij de aan te vragen vergunningen. Dat betekent dat het E-PvE wordt gebruikt om te bepalen of het ontwerp van de haven past bij de omgeving. Hiervoor moet het E-PvE door de gemeenteraad van de gemeente Zevenaar worden vastgesteld. De eisen die in het E-PvE zijn opgeschreven worden doorgegeven aan de toekomstige aannemer. Binnen die randvoorwaarden maakt de aannemer het definitieve ontwerp voor de haven.

Het E-PvE is opgesteld door een landschapsarchitect. Deze architect heeft de uitgangspunten van de haven opgesteld. Daarbij is de architect uitgegaan van een industriƫle en groene uitstraling, die past bij het karakter en de geschiedenis van Spijk en die de huidige uitstraling zo min mogelijk aantast.

Informatie opgehaald bij de omgeving

In de zomer van 2018 hebben we samen met de gemeente Zevenaar een concept van het E-PvE gepresenteerd aan de bewoners van de Ameidsedam en Stichting Actief Spijk. De deelnemers van deze avond dachten mee over de uitstraling van de objecten in het uitloopgebied, zoals lantaarnpalen, banken en het wandelpad. Deze bijdrage is door de landschapsarchitect meegenomen in het nu voorliggende programma.

Kan ik reageren?

Het plan is bekeken door het Gelders Genootschap, dat de gemeente adviseert over ruimtelijke kaders. Zij gaven positief advies over het plan. Het E-PvE ligt vanaf 18 april 2019 6 weken ter inzage in het gemeentehuis van Zevenaar. Hiervoor kunt u een afspraak maken met Ard Schenk van de gemeente Zevenaar. Ook kunt u het E-PvE bekijken op de website van de gemeente Zevenaar. Tijdens de ter inzage periode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun reactie geven.

Wilt u op de hoogte blijven van de inrichting van de overnachtingshaven Spijk? Abonneer u dan op de nieuwsbrief Aanleg overnachtingshaven Spijk.

Meer nieuws Waal: aanleg overnachtingshaven Spijk

Onderliggende pagina's