Werken met een extra kolk op de Prinses Beatrixsluis

Interview

Werken met een extra kolk op de Prinses Beatrixsluis

Gepubliceerd op: 06 maart 2019- Laatste update: 06 maart 2019 16:00 uur

De 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis is op 6 februari 2019 geopend. Sinds die tijd is hij geleidelijk opengesteld. Wat komt er kijken bij de bediening van zo’n nieuwe kolk? Nautisch adviseur Wim Vriens vertelt.

Nautisch adviseur Wim Vriens

Met het luiden van een scheepsbel markeerde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix het einde van 2,5 jaar bouw en gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting. Om die 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis goed te kunnen bedienen, zijn alle operators van de Beatrixsluis opgeleid. 'Een onderdeel daarvan was het schutten met een simulator. Daarna hebben we op de werkplek geoefend in fases. Eerst hebben we met alleen water geschut, daarna met schepen. Zo hebben ze zich de 3e kolk eigen gemaakt.'

Goed zicht op Prinses Beatrixsluis

De 3e kolk wordt nu al bediend vanuit de nieuwe bediencentrale, kolk 1 en 2 nog vanuit de oude. 'Maar dat is nog maar van korte duur, want binnenkort verhuizen we naar een nieuwe bediencentrale', zegt Vriens. Het grootste verschil tussen de oude en de nieuwe bediencentrale? 'Vanaf de oude centrale kon je direct de kolk inkijken. Dat gaat in de nieuwe niet meer', zegt Vriens. 'Maar dat hoeft ook niet, want er hangen in alle kolken camera’s die alles dekken. We kunnen vanaf de centrale dus alles goed zien.'

Grotere schepen, vlottere doorvaart

De bedienaar kijkt op zijn schermen om te zien welke schepen eraan komen. ‘Op basis van die informatie maken ze een zo efficiënt mogelijke verdeling over de 3 kolken. De 3e kolk is een bijzondere kolk. Hij is extra breed en een halve meter dieper dan kolk 1 en 2 en daardoor onder meer geschikt voor grote schepen met meer lading. De operators maken een inschatting hoe de schipper zo vlot en veilig mogelijk zijn reis van A naar B kan voortzetten.' Of het bedienen van die 3e kolk helemaal naar behoren werkt? 'Er blijven altijd kleine kinderziektes, maar in grote lijnen werkt het perfect', zegt Vriens. 'Ook de schippers zijn blij met de 3e kolk, want het passeren van de sluis gaat met die derde kolk veel sneller.'

Volledig gebruik 3e kolk Prinses Beatrixsluis

De kolk is de afgelopen weken geleidelijk opengesteld, maar daarmee zijn de werkzaamheden nog niet klaar. 'Tot aan de zomer worden de 2 oude kolken gerenoveerd. In het najaar van 2019 zijn alle onderhoudswerkzaamheden afgerond en zijn alle 3 de kolken volledig in gebruik.'

Bekijk ook het video-interview met Wim over de bediening van de nieuwe kolk.

Onderliggende pagina's