Stormvloedkering Ramspol sluit in de middag van 11 maart 2019

Nieuwsbericht

Stormvloedkering Ramspol sluit in de middag van 11 maart 2019

Gepubliceerd op: 11 maart 2019- Laatste update: 11 maart 2019 14:26 uur

Rijkswaterstaat sluit 11 maart 2019 om 15.30 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen om het achterland te beschermen tegen hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor op 11 maart vanaf 14.00 uur tijdelijk gestremd.

Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag waar Nederland het weekend van 9 en 10 maart 2019 mee te maken heeft gekregen, zorgt voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit en daarmee een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland waarborgt.

Sluiting van Ramspol

Om 15.30 uur start de sluiting van de opblaasbare kering zodat deze rond 16.40 uur geheel in werking is. De kering wordt naar verwachting in de avond van 11 maart 2019 weer neergelaten om het water uit het achterland van het Zwart Meer weer vrij baan te geven.

Ramsdiep gestremd voor scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt 11 maart rond 14.00 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd over de stremming en wanneer deze wordt opgeheven. Dit is naar verwachting dinsdagochtend 12 maart 2019.

Hinder door storm in Nederland

Ook elders in het land kan men hinder ondervinden van de stormachtige omstandigheden. Rijkswaterstaat en de waterschappen treffen waar nodig maatregelen. Scheepvaart dient rekening te houden met stremmingen van onder andere sluizen en bruggen vanwege de harde wind. Rijkswaterstaat houdt vanuit het Watermanagementcentrum Nederland de waterstanden nauwlettend in de gaten. Waar nodig worden waterbeheerders en andere belanghebbenden gewaarschuwd.

Meer informatie sluiting Ramspol

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Bekijk ook de video over de werking van de stormvloedkering Ramspol.

Onderliggende pagina's