Stormvloedkering Ramspol sluit 14 maart 2019 opnieuw

Nieuwsbericht

Stormvloedkering Ramspol sluit 14 maart 2019 opnieuw

Gepubliceerd op: 14 maart 2019- Laatste update: 14 maart 2019 13:31 uur

Rijkswaterstaat sluit op donderdag 14 maart 2019 rond 16.50 uur opnieuw de stormvloedkering Ramspol bij Kampen om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het water staat net als op 11 maart 2019 te hoog, er is sprake van een sterke noordwestenwind en een stroming landinwaarts. Het Ramsdiep wordt 14 maart 2019 rond 15.00 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer.

Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag, waar Nederland sinds 9 maart 2019 mee te maken heeft, zorgt voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, daarmee een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland waarborgt.

Sluiting van Ramspol

De sluiting van de opblaasbare kering start op 14 maart 2019 rond 16.50 uur, zodat deze rond 17.30 uur geheel in werking is. De kering wordt naar verwachting in de avond van 14 maart weer neergelaten om het water uit het achterland van het Zwarte Meer weer vrij baan te geven.

Ramsdiep gestremd voor scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt 14 maart 2019 rond 15.00 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd over de stremming en wanneer deze wordt opgeheven. Dit is naar verwachting vrijdagochtend 15 maart 2019 rond 09.00 uur.

Stormvloedkering Ramspol

De stormvloedkering Ramspol is één van de vijf stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van vijftig cm boven NAP, sluit de stormvloedkering geheel automatisch en beschermd zo het achterland.

Meer informatie sluiting Ramspol

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Bekijk ook de video over de werking van de stormvloedkering Ramspol.

Onderliggende pagina's