Rijkswaterstaat werkt mee aan campagne SIRE #DOESLIEF

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat werkt mee aan campagne SIRE #DOESLIEF

Gepubliceerd op: 04 maart 2019- Laatste update: 04 maart 2019 13:21 uur

Op 4 maart 2019 lanceert SIRE haar nieuwe campagne #DOESLIEF. SIRE wil Nederlanders aan het denken zetten over hoe we dagelijks met elkaar omgaan. De campagne confronteert Nederland met groot en klein onaardig gedrag. Rijkswaterstaat vindt dit een goed initiatief, aangezien 72% van de weginspecteurs regelmatig een opgestoken middelvinger krijgt.

Onaardig gedrag

Uit onderzoek blijkt dat we steeds minder aardig voor elkaar zijn. Van de Nederlanders vindt 49% het de verkeerde kant opgaan en ziet dat de samenleving polariseert en verhardt. 74% van de Nederlanders vindt het dan ook nodig dat er een landelijke campagne komt om mensen met onaardig gedrag te confronteren. Uit de top 5 van onaardig gedrag blijkt dat mensen zich het meest onaardig gedragen in het verkeer.

Morele superioriteit

Hoogleraar Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam Paul van Lange onderschrijft het belang van de campagne #DOESLIEF. ‘Eén van de grootste irritaties in Nederland komt voort uit overlast die anderen veroorzaken. Mensen willen graag meer vriendelijkheid; 87% van de Nederlanders geeft aan dat we wel wat aardiger kunnen zijn voor elkaar. Velen willen zich daar best voor inzetten als anderen dat ook doen. Maar daar ligt de eerste hindernis: morele superioriteit. Vergeleken met ons zelf, vinden we dat anderen zich gemiddeld genomen veel onaardiger en minder sociaal gedragen.'

'Een andere hindernis betreft asymmetrie in waarneming. We zien de gevolgen van ons gedrag voor ons zelf heel goed, maar onderschatten vaak de gevolgen voor anderen. De bestuurder in haast zal niet altijd zien dat de andere weggebruiker dit bumperkleven als erg bedreigend kan ervaren. We zien dit ook op sociale media, waarbij je heel eenvoudig mensen reputatieschade kunt toebrengen. Dat die ander daar wakker van ligt en soms zelfs een leven lang last van heeft, zal menig veroorzaker zich amper realiseren.’

Agressie tegen weginspecteurs

Rijkswaterstaat vindt elke vorm van agressie tegen haar medewerkers onacceptabel. Weginspecteurs staan voor de veiligheid van de weggebruikers en hulpdiensten, dus laat hen hun werk doen. Bekijk hier de campagnevideo van #DOESLIEF

Onderliggende pagina's