Olie Noordzee opgeruimd

Nieuwsbericht

Olie Noordzee opgeruimd

Gepubliceerd op: 28 maart 2019- Laatste update: 28 maart 2019 17:06 uur

Het ruimen van de olievlek op de Noordzee is voorspoedig verlopen. Rijkswaterstaat rondt vandaag (28 maart 2019) nog de opruimwerkzaamheden af.

Tijdens de opruimactie werd een test gedaan om de olielaag in beweging te brengen door middel van rainbowen.

Oliebestrijding(bagger)schip 'Hein' bestrijdt op dit moment de laatste dunne laag olie. Rijkswaterstaat heeft deze gelegenheid aangegrepen om een test te doen met de baggerpomp op de kop van het schip (rainbowen) om de olielaag in beweging te brengen. Dit blijkt goed te werken bij lichte olieverontreiniging. De beweging zorgt er voor dat de olie zo verdunt dat hij op een natuurlijke wijze afbreekt. Rond het middaguur was de dikkere olieverontreiniging al opgezogen. Het Kustwachtvaartuig 'Visarend' heeft inmiddels de reguliere werkzaamheden hervat.

Nazorg

Uit voorzorg blijft Rijkswaterstaat de stranden van Texel in de gaten houden op het eventueel aanspoelen van olieresten. Ook de beachcleaner blijft op Texel stand-by om eventuele kleine deeltjes olie die aanspoelen gelijk op te ruimen. Er is een oliemonster genomen om een analyse uit te voeren naar mogelijke herkomst en aard van de olie.

Onderliggende pagina's